Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:20 / 26.11.2019Коментари (9)600
© bTV
Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, като обаче очаква от него конкретни резултати и започва дебат за промени в Конституцията, които да засегнат структурата на държавното обвинение. Това стана ясно от изказване на държавния глава.

По-рано днес той прие избрания за главен прокурор. Мнозинството във ВСС на два пъти подкрепи Гешев, като Радев веднъж върна процедурата с мотива, че не е имало реално състезание, предаде bTV.

"Провеждането на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда смут. Няма как, обаче, да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията", подчерта президентът.

Той заяви, че по време на срещата си с Гешев е изразил своите "очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, която се отнася еднакво към всички нарушители на закона – без оглед на социалното положение, политическата принадлежност и участието във властта".

Радев даде и конкретни примери за случаи, по които иска да види развитие – за корупцията по високите етажи, офшорните сметки на политици и магистрати, "Апартамент гейт", БАБХ и съмненията за злоупотреби с мобилните инсинератори, безобразното качество на ремонтите на инфраструктурата, както и грабежът на КТБ. "Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор", подчерта президентът.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова и обществото е особено чувствително към тази процедура. Въпросът е в цялостния модел на ПРБ, в нейното устройство и функции, за мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 г., но нейната обществена значимост е особено актуална днес", заяви Румен Радев.

Той обяви, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията, за който кани парии, академичната общност, професионалните организации и гражданския сектор.

"От ефективността на реформата в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено управление и просперираща обществена среда", категоричен беше президентът.

Президентът призовава за широк дебат, без така да казва какво смята, че трябва да бъде променено. Така бъдещият главен прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти идеята на Румен Радев за обсъждане в голям формат на евентуални конституционни промени.

"Не знам какво е мнението на президента какво е мястото на прокуратурата. Моето мнение е че прокуратурата е част от и трябва да остане в съдебната власт. Това е мнението на почти цялата магистратска общност, която представлявам – прокурори, следователи, ако щете – съдебни служители", подчерта Гешев.

Той отказа да коментира конкретни казуси по същество.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 26.11.2019 г.
+2
 
 
Хмм виждате ли, колко сте жалки тримцата по долу (елитни членове на цветната агитка). За да се промени нещо е нужно кураж и действия, а не мякане и квичене по сайтове. Браво на Радев имаше възможност и го направи, показа че е решен на промени, докато всички останали във властта толкова са свикнали да си пълнят гушата, че не искат промяна на статуквото... За цветна агитка просто нямам думи, да бяхте поне врътнали резбата за да оправдае те гафовете си...
-1
 
 
Искаше да направи нещо пРезидента, ама нямаше желание... :)
+1
 
 
Досега за ГешеФТа знаем със сигурност три неща: – Милиционер по образование и светоусещане, който не е привърженик на разделението на властите; – Успя чинно да устои на безпрецедентен граждански натиск и тоновете недвузначни доказателства, за да покрие всичката помия около БоЕко, Шиши и милиардите, дето дарителската кампания “Българската преклонена главица” връчи щедро по делото за КТБ; – Устоя и на друг “безпрецедентен политически натиск” от партия, която не е представена парламентарно. Всъщност, натискът съвсем не беше политически, а в основата му стояха независими неправителствени и професионални организации и шепата останали на територията свободомислещи граждани с критични позиции. Устоя, с единствената цел да се тропне в сталинското кресло на Цацронко с възможно най-самодоволната физиономия и най-неприкритите заплахи срещу всички, които не “мислят” в унисон с УКВ-вълните на промития му мозък.
-4
 
 
И този цирк за какво беше?Да създава излишно напрежение....гнусна фуражка!
-2
 
 
И оти ги руча жабетата бе дрОгарю Мунчов ? Само де се напъва,пак подписА ;)))
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: