Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът награди изтъкнати интелектуалци, Ибряма получи почетен знак
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:19 / 15.02.2023Коментари (0)246
©
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, информират от прессекретариата на държавния глава.

"В навечерието на националния празник на България – 3 март, за мен е чест и привилегия да връча висши държавни отличия на заслужили българи, които с труда си допринасят за благото на хората в нашата страна и на общностите ни зад граница. С своята работа те издигат и името на България в международен план". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, които отличи днес на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция.

На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков.

Почетен знак на президента Румен Радев връчи на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

В словото си държавният глава открои широката палитра от области, на които отличените са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия. Той подчерта и че независимо от сферата, в която се развиват и работят, те са обединени от обща цел и посока – напредъка на България.

"Вярвам, че вашата ангажираност и отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример", посочи още президентът.

Петър Горанов бе удостоен от президента за своите големи заслуги в областта на културата. Той има значим принос в областта на качественото обучение по металообработващи машини, техника и дървообработване, както и в развитието на извънкласните форми на обучение по машинно конструиране, фотография, ракетомоделизъм и корабомоделизъм, гражданска защита. Горанов има и над 50-годишна активна народополезна читалищна дейност.

Проф. д-р Димитър Димитраков бе отличен за големите си заслуги за развитието на медицинската наука и на специалността "Нефрология“ в България. Проф. Димитраков въвежда профилираното обучение по вътрешни болести в Медицински университет – Пловдив и основава първата профилирана Клиника по нефрология. Като преподавател води лекции и упражнения по вътрешни болести. Автор е на монография и на множество публикации в български и чуждестранни издания, съавтор и редактор на учебници по вътрешни болести и нефрология.

За големите й заслуги в областта на науката с отличието бе удостоен председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова. През ноември 2022 г. тя бе отличена с почетния знак на държавна глава. Проф. Петкова има особено значим принос за развитието на областите биохимия и биофизика, а нейните открития дават на медицината механизма за лечение на заболявания като инсулт и инфаркт.

Отец Александър Чъкърък  получи държавното отличие за своите заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Чъкърък е роден в Одрин, където през 2003 г. започва работа като свещеник в църквата "Свети Георги Победоносец“. Заедно със своя баща обединяват местната българска общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма, който е обновен и на 9 май 2004 г. е осветен. Александър Чъкърък работи активно за запазване и укрепване на устоите на българските традиции и вяра и за предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин. С неговото активно съдействие през 2008 г. към църквата "Свети Георги“ в Одрин е открито Българско народно читалище "Просвета“, което е филиал на Народното читалище "Просвета – 1870“ – Свиленград.

На церемонията Почетен знак на президента беше връчен на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

Отличието на инж. Тошев е за неговата активна преподавателска дейност в областта трансфер на технологии и лицензионно дело, за големите му заслуги за развитие на патентното дело, икономиката и върховите технологии, както и за формирането на успешна политика на иновации и внедряване опита на водещите световни икономики в България. Той е директор на дирекция "Патенти, лицензии и промишлено коопериране" от 1972 г., а от 1985 г. става първи заместник генерален директор на Института за изобретения и рационализации. В своя професионален път Тодор Тошев предлага и организира закупуването на над 400 броя патенти и лицензи за най-добрите чуждестранни технологии и конструктивни решения, внедрени в множество области у нас. Повече от 20 години чете лекции по "Трансфер на технологии и лицензионно дело" в УНСС и Технически университет – София.

Световноизвестният български музикант Иво Папазов - Ибряма, който придобива международна популярност с виртуозността, с която превръща сватбарската музика в джаз-феномен, беше отличен от Румен Радев за значимия му принос към българската култура и за разпространението в цял свят на богатите културни традиции на България, както и по повод 70-годишнината от неговото рождение.

От името на отличените Петър Горанов изказа благодарност за оказаната чест.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: