Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:32 / 16.04.2024Коментари (0)904
©
На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите, информираха от прессекретариата.

16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава, посочва Румен Радев. Президентът отбелязва, че свободният и демократичен дух на народа ни е бил въплътен в първата ни конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други. "Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност“, заявява държавният глава.

В приветствието си президентът посочва, че нарушенията и дори суспендирането на Търновската конституция не са успели да заличат непреходното й значение за развитието на страната ни. "Днес, когато отбелязваме знаменитата дата, нека си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никой да го принизява“, заявява Румен Радев.

По повод професионалния им празник президентът пожелава на българските юристи и съдебни служители да устояват на всекидневните изпитания и да останат верни на благородното си призвание да са стожер на законността.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: