Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Не се впечатлявам от идеите за газов хъб
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 20.01.2015Коментари (0)528
© Blagoevgrad24.bg
"Не съм против, но не се и впечатлявам от идеите за газов хъб. Ще се впечатля обаче, ако България се интегрира в европейския газов пазар". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в доклад озаглавен "2015 - година на реформи. Политическата стабилност не е самоцел, а предпоставка за отговорни решения и постигане на напредък в проблемни сектори" по време на форум в столицата, предаде БГНЕС.

Държавният глава заяви, че не се впечатлява и от идеите за енергиен център и голям шлем, а по отношение на газа обяви, че идеята му е "не един или друг доставчик да доминира, а да доминира балансът между тях". Така според президента "ще приключим веднъж за винаги с газа като оръжие", а синьото гориво ще стане "скучна" стока за свободно търгуване на пазарни цени.

2015 година трябва е година на действието, реформите и организацията. Имаме план, стратегия, и пари има - трябва добро изпълнение, каза президентът.

Имаме ясен и конкретен план до 2020 година, по който постигнахме пълен консенсус. Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 е в сила и съответства на стратегията за развитие, посочи Плевнелиев.

Той коментира, че споразумението с ЕК осигурява важен ресурс от над 15 млрд. евро за изпълнение на ключови реформи, а националният бюджет ще осигури "минимум още толкова".

"Над 30 млрд. евро за шест години е наличният ресурс за инвестиции и за изпълнение националната програма за развитие "България 2020". Имаме план, имаме стратегия и пари има - трябва добро изпълнение. Предстои много отговорна работа - 2015 трябва да е година на действието, реформите и организацията", каза Плевнелиев.

Президентът заяви, че няма да има оправдание, ако политическият елит избере не ударното усвояване на еврофондове, а политически сметки на дребно. За да постигнем устойчив резултат е необходимо широко политическо съгласие за реформи, каза той. Според него през 2015 имаме редкия шанс да придвижим напред забавени реформи - за работеща и справедлива съдебна система, в здравеопазването, в енергетиката, административна, пенсионна реформа и други.

"Ще подкрепя всяко усилие за реформи, защото съм убеден, че не бива да разчитаме на ниските заплати като конкурентно предимство за страната", каза той.

"Трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата. Решението е стабилност и реформи. Стабилността означава реформи", добави държавният глава.

Спешно трябва да възстановим доверието в БНБ, КФН, ДКЕВР и системата на правораздаване, призова Плевнелиев. Според него 2015 година е решаваща за постигане на позитивна промяна и продължаване на реформата в системата на правораздаването, която е фундамент на всяка демократична държава.

"Апелирам парламентът да приеме стратегията, да подкрепи нейната ускорена реализация, включително и ако за това са необходими конституционни промени", каза президентът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: