Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор
Автор: ИА Фокус 22:50 / 18.07.2023Коментари (0)254
© Facebook
"Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ.“ Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг – заря на площад "Васил Левски“ в Карлово.

Държавният глава добави, че Апостолът е обрекъл живота си на родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща национална революция.

"От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия.  Обединен, народът ни може да преобръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония.

Изправил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата", каза още президентът.

По думите му, истинската борба на Левски е била да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност.

"Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само, ако бъде осъзнат избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да я следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е той, редом с тях завинаги ще крачи и Апостолът на българската свобода", каза президентът. Според него, всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завети. "Защото изпитания и бури са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж“, каза още Румен Радев.

Преди това държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Слово произнесе и кметът на Карлово Емил Кабаиванов. "И днес за нас Левски е тази личност, която ни дава сили в това трудно, динамично време, когато трябва отново да търсим пътя на България", посочи кметът.

На площад "Васил Левски“, за да отдадат почит на Апостола, бяха представители на държавната и местната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди граждани и гости на Карлово.

Бяха поднесени венци и цветя  на паметника на Левски.

Честванията приключиха с тържествена заря-проверка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: