Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Престижен университет отказва да вдигне семестриалните такси
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:59 / 17.03.2023Коментари (0)291
© УНСС
УНСС не смята да повишава годишните такси за академичната 2023/2024 г. Tова заяви проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност на Университета за национално и световно стопанство в студиото на Bulgaria ON AIR, където заедно с председателят на Студентския съвет Ангел Стойков бяха поканени да коментират проекта за решение на правителството, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН, според което по предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет се очаква да утвърди 20 % средно увеличение на таксите спрямо академичната 2022/2023 г.

"В нашия университет няма да има увеличаване на таксите, всеки може да ги сравни с миналата година. При средно ниво на такси в размер на 900 лв. за социални, стопански, правни науки и икономика, при нас таксите остават 600 лв. Това означава, че студентите заплащат 300 лв. на семестър, което е символична такса и усилията ни са да привличаме мотивирани студенти за държавната поръчка ", заяви зам.-ректорът по учебната дейност.

Причината таксите да бъдат запазени и през тази година проф. Александрова обясни с факта, че УНСС разчита на проектното финансиране, също така работи усилено с общините и бизнеса, като привлича субсидии, свързани с иновативни практики в обучението и с платени стажове.

"Всяко увеличение няма да бъде прегърнато от студентите, но тук е ролята на добрата работа на Студентския съвет с ректорското ръководство. Благодаря на ректорското ръководство, че проведохме един сериозен разговор във връзка с таксите. Трябва да се намери баланс, който е нужен и за двете страни, защото семестриалните такси са много важни и за ректорското ръководство като основен приход за университета, но са важни и за студентите, защото това е основният им разход. Търсенето на този баланс ще даде и правилната политика за всеки един университет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС.

Blagoevgrad.bg припомня, че в четвъртък стана ясно предложението на МОН за повишаване на таксите в държавните ВУЗ, публикувано за обществено обсъждане на страницата на образователното ведомство. То е средно с 20% за специалностите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: