Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преподавател: Престъпление е предмети като физика, химия и биология да се учат само на теория
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:33 / 27.06.2023Коментари (0)189
© Личен архив
Децата изначално се интересуват от наука и нашата роля като учители е да им помогнем да напълнят торбата си със знания. Трябва да стимулираме интереса им още от ранна възраст и те никога няма да загубят интереса си към науката, ще развият критично мислене и обща култура, която ще им е нужна през целия им живот. Това каза преподавателят по физика и астрономия Никола Каравасилев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му печеленето на олимпийски медал е резултат от упорита работа на самия ученик, от работа на школите, в които се подготвя, и от известна доза късмет. Амбицията на родителите или учителите детето задължително да печели медали според него е един от най-преките пътища то да бъде отблъснато от науката.

В България по думите му има много успешни преподаватели, които искат да предадат знанията си на учениците напълно безкористно, с идеята, че те трябва да бъдат научени на нещо, без фокус върху медалите. "Те са тези, които ме направиха преподавател, които реално ми показаха колко е хубаво да работиш с ученици. Аз сам се хванах, че никога не съм използвал израза "да отида на работа“. Осъзнах, че освен да се забавлявам, друго през живота си не съм правил“, каза Никола Каравасилев.

Той коментира, че в българското училище не е застъпена практиката в науката, а именно тя създава трайния интерес у учениците. "Истината е, че с изграждането на новите СТЕМ центрове в България се направи опит материалната база да се подобри. Честно казано, не съм убеден дали това се случи, по-скоро мисля, че не се постигнаха точно целите. Предмети като физика, химия и биология да се учат само на теория – това за мен е чисто престъпление, това е най-прекият път да се убие интересът към тях“, смята Каравасилев.

Съвременните технологии според него трябва да се използват за методите на преподаване, но не трябва да бъдат фокус в обучението. "Навлизането на нови технологии създава допълнителна отговорност на тези, които ги използват, т.е. до каква степен е разумно те да навлязат в учебния процес, до каква степен учениците трябва да се възползват от тях. В никакъв случай не трябва да се стига до крайности – те да заменят учителите и интелектуалния труд на учениците. Те трябва да се използват дотолкова, доколкото могат да помогнат на преподавателя да речем да покаже, да визуализира нещо, което няма как да се види на живо“, коментира Никола Каравасилев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: