Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът: Външнополитически приоритет на България е приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:43 / 03.11.2022Коментари (0)196
©
"Външнополитически приоритет на България е приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа", това заяви   министър-председателят Гълъб Донев в рамките на изказването си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани, информира правителствената информационна служба

Това по думите му допълва и надгражда процеса на европейска интеграция, подпомага демократизацията и развитието, и укрепва стабилността и сигурността на региона.

Българският министър-председател заяви, че страната ни е ангажирана и активно работи с държавите от региона за тяхната успешна европейска интеграция, на база на собствените заслуги.

"Следвайки основните принципи за добросъседство, приобщаване, взаимно разбирателство и помирение, можем да допринесем за постигането на общата ни цел за просперираща, стабилна и сигурна Европа", посочи премиерът. 

Премиерът изтъкна ключовата роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайния потребител.

Министър-председателят със задоволство отбеляза и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение. В изказването си той постави акцент и върху подписания в началото на настоящата седмица договор между "Булгартрансгаз" и държавната компания на Република Северна Македония "ГА-МА" за изграждане на нов интерконтектор. В тази връзка премиерът открои усилията на България да окаже институционална подкрепа на нашата съседка за преодоляване на дефицитите на енергия, напомняйки също, че страната ни традиционно е нетен износител на електричество и играе ключова роля за енергийната сигурност на страните от региона.

"Отдаваме необходимото внимание на инфраструктурната свързаност", посочи още министър-председателят Гълъб Донев и отбеляза, че изграждането на Коридор №8 е от стратегическо значение за свързаността и развитието на търговията в региона, но и в контекста на сигурността на Западните Балкани и ЕС.

В рамките на изказването, си премиерът Гълъб Донев потвърди готовността на българската държава да съдейства на партньорите от Западните Балкани за постигане на целите на Европейската зелена сделка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани.

Той открои Берлинския процес като добре работещ и всеобхватен формат за сътрудничество, със съществен принос за икономическото развитие на страните от Западните Балкани и изрази подкрепа за идеята, изложена от германския канцлер Олаф Шолц, Берлинският процес да премине "под управлението" на страните от Западните Балкани. Заедно с това пожела успех на Албания по повод решението да е следващ председател на Берлинския процес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: