Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът: Нямаме по-близък народ от северномакедонците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:41 / 30.09.2019Коментари (0)646
© БТА
Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза в изявлението си след консултативната среща на "Дондуков"2 премиерът Бойко Борисов. В петък Румен Радев свика важния форум, за да се разберат правителството, президентът и парламента дали да подкрепят Скопие за еврочленството. 

"Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът.

Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

На 18 септември, преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Скопие по пътя към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност.

Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (когато ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай кабинетът да даде преоценка на безусловната си подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС.

Позицията на военния министър Красимир Каракачанов се оказа близка до мнението на президента. Председателят на ВМРО бе най-остър по темата в последните дни. Той бе категоричен, че на този етап България трябва да се въздържа да казва "да“ за старта на преговорите на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат.

Още преди няколко дни Каракачанов постави ултиматум, че ако кабинетът реши да даде подкрепата си за Северна Македония, ВМРО си тръгва от властта, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: