Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът Донев за стачките на МВнР: Поел съм личен ангажимент за решаване на проблемите със заплащането в системата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:54 / 09.12.2022Коментари (0)249
©
Премиерът Донев за стачките на МВнР: Поел съм личен ангажимент за решаване на проблемите със заплащането в системата на министерството. Това заяви служебният министър-председател от парламентарната трибуна, предаде Агенция "Фокус".

"Тези проблеми са трупани с години. Редица правителства не са обръщали внимание на исканията, които са постъпвали от служителите и от самото МВнР, даже обратното, проблемите не са били решавани, а са задълбочавани", посочи Донев.

Той обясни, че още през 2009 година бюджетът на МВнР е рязко намален и едва през 2018/2019 той достига нивата от 2007 година в номинално изражение. "Това показва отношението, което е било показвано към възнагражденията и към финансирането на дипломатическата служба. Действително има резерви, които биха могли да бъдат използвани за това заплатите на служителите на МВнР да бъдат осъвременени", каза още той. 

По думите му е грубо нарушавано през годините и задължението във връзка с вътрешните нормативни актове, които съществуват в МВнР по отношение на актуализацията на нивата на заплащане, както и на дипломатическите служители, които са на задграничен мандат, така и на служителите в МВнР. "Знаете, че на всеки две години трябва да се разглеждат достигнатите нива и съответно да се актуализират спрямо достигната инфлация. Тук потвърждавам, че данните за възнагражденията, които служителите, които стачкуват в МВнР са абсолютно достоверни, отговарят на фактите". 

Той отбеляза, че апелът на МВнР е бил работните заплати да бъдат увеличени поне с процента на инфлацията, но по времето на предходното правителство, когато е правена актуализацията на бюджета, това нещо не е било на вниманието на съответно управляващото мнозинство тогава. "Точно обратното от отговора към МВнР е бил от страна на Министерски съвет и Министерство на финансите цитирам "Оптимизация и преразпределение на разходите по бюджета на Външните работи. Това ви е инструментът, с който да си решите проблемите“. Нещо, което не отговаря на целите, които си поставя дипломатическата служба.", каза служебният министър-председател.

Премиерът Донев бе категоричен, че България трябва да има активна дипломатическа служба и активна дипломация. Според него България не може да си позволи да държи в унизително положение както служителите в МВнР, така и служителите, които са в задграничен мандат. "България трябва да има особено отношение към дейността, която те изпълняват", заключи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: