Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиер срещу президент в предсрочни избори?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:53 / 07.03.2010Коментари (0)817
© Blagoevgrad24.bg
Бойко Борисов хвърля ръкавицата на Георги Първанов и му предлага да премерят сили в едни предстоящи избори, научи "24 часа". Премиерът бил силно раздразнен от войната, която президенът разпалил със стенограмата от разговора му с финансовия министър Симеон Дянков в петък.

След обсъждане на ситуацията на среща при Борисов ключовите фигури в ГЕРБ стигнали до извода, че Първанов атакува ключовия за финансовата стабилност вицепремиер, тъй като започва кампания за утвърждаване на нов политически проект. Той щял да му осигури място в политиката след края на президентския мандат.

Затова от ГЕРБ били готови дори да вървят към предизвикване на предсрочни избори - за президент и парламент, докато имат решаваща обществена подкрепа.

Още в петък вечер дясната ръка на Борисв в ГЕРБ - Цветан Цветанов, подчерта пред БНТ, че са важни последните 2 страници от стенограмата. По думите му в тях може да се види как Първанов върви към създаването на нов политически проект, защото той говори абсолютно от популизъм. В тях е документирано как президенът съветва Дянков да се извини на стотиците хиляди безработни.

"По-добре да си излиза от президентската институция, ако трябва, и ние ще излезем от днешната политическа конфигурация и да се върви към избори", посъветва Цветанов. Според него не може, прикривайки се зад президентската институция, да говориш нещо, което провокира събития като тези в Гърция.

От екрана на БНТ Цветанов попита къде е бил Първанов, когато предишното правителство е вършило нещата, довели до сегашното трудно състояние за държавата.

Вицепремиерът даде и първия сигнал, че ГЕРБ може да поиска импийчмънт за президента, ако се докаже, че е нарушил конституцията. Съмненията са, че с разпространяването на стенограмата от срещата си с Дянков държавният глава е нарушил член 32 от основния ни закон.

В него е записано, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Цветанов напомни, че няма практика да се вадят стенограми от срещи с президента и вече ще бъде много внимателен, когато отива при него.

С разплитане на казуса дали Първанов е нарушил конституцията бе натоварена Цецка Цачева. Председателят на парламента поиска с писмо от президента запис от срещата Това е втори опит за последните 4 месеца за отстраняване на Първанов. През ноември партньорите на ГЕРБ в парламента от ДСБ и "Атака" призоваха за импийчмънт. Първоначално Борисов заяви, че искането им трябва да се обсъди, но няколко часа по-късно призова президентът да се извини за създаденото напрежение. "Събарянето на президент или премиер и провеждането на нови избори ще извади България от правия път, по който е тръгнала, а особено във време на финансова криза това няма да е добро за хората", предупреди тогава премиерът.

Източник: в."24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: