Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предвиждат "развод" на шофьорската книжка и контролния талон
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:36 / 10.08.2021Коментари (0)262
©
Развод на контролния талон и шофьорската книжка предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. Те са внесени за гласуване в деловодството на парламента от Мария Капон и депутати от "Изправи се БГ! Ние идваме!“ на 27 юли.

По сега действащия закон талоните са неразделна част от книжките и потвърждават тяхната валидност, поради което трябва задължително да се носят. Идеята е информацията за контролните точки на шофьорите да се пази в регистър на МВР, а хартиеният син или оранжев (златен) талон да бъдат премахнати.

"Синият талон нищо не означава, той е една социалистическа измислица, която я няма никъде по света и няма абсолютно никаква функция“, коментира авторът на идеята от преди много години Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му, талонът е измислен по Татово време, когато не е имало информационни системи, за да могат катаджиите да разберат при проверка на водач на пътя дали има някакви нарушения. Сега това е напълно излишно, защото при въвеждане на ЕГН на водача в таблета, пътният полицай вижда цялото му досие – дали има невръчени фишове и актове, неплатени глоби, колко са контролните му точки, както и всичките му предишни нарушения. Реално с отпадането на талоните за шофьорите няма да се промени абсолютно нищо освен задължението да ги носят със себе си. В момента глобата, ако не си носиш талона е 10 лв., припомня Тодоров.

Засега няма яснота дали ще остане привилегията, с която се ползват притежателите на златни талони, издавани на водачи, които в продължение на 6 г. не са извършили нарушение. При сегашните правила, ако шофьор със златен талон бъде спипан в нарушение, той ще си понесе предвидената по закон санкция, но няма да му бъдат отнети контролни точки за първото нарушение. Привилегията не важи при употреба на алкохол или наркотици, както и при отказани проби за тях. "Хипотетично подобна привилегия би могла да се заложи и при проверка с таблет. Ако полицаите установят, че за последните 6 и повече години нямате нарушения, да изскача един златен медал, например“, допълни Тодоров.

Във внесения законопроект не е упоменато нищо какво следва да направим физически с картончетата, ако промените бъдат приети. "Ако КАТ кажат да ги изгорим ритуално, ще ги изгорим, ако не – ще ни останат за спомен да показваме на децата какво е било, както се случи със зелените паспорти“, пошегува се Владимир Тодоров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: