Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предупреждение: Купуването на храни и козметика по интернет застрашава здравето и дори живота ни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:16 / 07.04.2023Коментари (0)276
©
Трябва да сме особено предпазливи при покупка на хранителни продукти от интернет, тъй като може да е рисково за здравето ни. За това предупреди в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON Air Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите“ във връзка с появилите се обяви за козунаци в мрежата.

Тя отбеляза, че има специално законодателство, което поставя стриктни изисквания към търгуващите с храни поначало и особено онлайн.

По отношение на офертите за хранителни изделия от физически лица Руменова изрази предположение, че тези "търговци“ залагат на маркетинговия подход – да се обърнат към онези, които желаят да си купят нещо домашно, а не от масовите търгови и магазинната мрежа и много хора търсят точно това в днешно време.

"Покупките от физически лица винаги са рискови, но най-вече когато говорим за хранителни продукти или козметика, защото застрашават не само нашите икономически интереси, но и здравето и живота ни дори. Кой ще ни гарантира, че са спазени всички изисквания при производството, съхранението и транспортирането?“, коментира тя.

В отговор на въпрос кой ще защити правата ни при покупка на некачествена или развалена храна от интернет, експертът посочи, че ако продавачът онлайн е търговец, можем да имаме претенции към него, каквито към всеки друг търговец.

"В много от случаите обаче става дума за физически лица, които дори извършват нерегламентирана търговия и не спазват изискванията както на законодателството за продажба на храни, така и по принцип за извършване на търговска дейност“, акцентира експертът по потребителски права.

Габриела Руменова коментира и сензационните нива на цените за някои козунаци.

"В условията на свободен пазар цената е такава, каквато потребителят е склонен да плати. Дори и да има такива, които злоупотребяват с "добавената стойност“ на покупките за празника – емоциите на хората, те не могат да бъдат определящи за цените на пазара, защото стоката трябва да се продаде. Когато има повече възможности – да се надяваме, че това е така, потребителят има право на избор. Като види с какво разполага, ще си вземе това, което е изгодно за него. Ако може да си купи козунак за 20 лв., няма да си вземе този от 80 лв. Хората, които ще посегнат към по-скъпите, без значение от причината, не са чак толкова голям процент“, каза в заключение тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: