Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Представителни военни подразделения ще участват в отбелязването на Независимостта на България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:18 / 21.09.2023Коментари (0)201
© БГНЕС
Представителни формирования от Въоръжените сили ще участват в честванията по повод 115-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. По традиция център на проявите е Велико Търново. В старата столица на тържествената проверка (заря) на площад "Цар Асен I“ ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от пресцентъра на МО.

Във Велико Търново тържествените прояви с участието на курсанти от Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" продължават през целия ден. Те включват водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции и учебни заведения, военен ритуал за издигане на националното знаме и поднасяне на венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта, празнично шествие и полагане на гирлянди на паметника "Майка България“. Участниците в ХVІ-ия Международен фестивал на военните оркестри: Духовият оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният военен оркестър "Маестро Николай Косев“ (съставен от формациите на НВУ и на Втора Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора) ще зарадват граждани и гости със своите изпълнения на специален спектакъл. Празничен концерт ще има Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Преди тържествената проверка (заря) курсанти от представителната част на НВУ ще демонстрират строеви хватки с оръжие.

В празничния 22 септември военнослужещи от различни гарнизони на страната ще участват в тържествените прояви за годишнината. В Ямбол формирование от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора ще издигне националния флаг пред сградата на общината. В Стара Загора в знак на признателност венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника "На загиналите във войните старозагорци“. В Хасково венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода“.

В Сливен военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, а в Русе - пред паметника на Свободата.

В Благоевград военнослужещи от 3-то Бригадно командване - Благоевград ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България на площад "Георги Измирлиев“, а в Сандански ще положат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

В Плевен военнослужещи от 5-то Бригадно командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметния знак на площад "Стефан Стамболов“.

Във Варна и Бургас военнослужещи от Военноморските сили ще участват в ритуалите по поднасяне на венци и цветя и общоградските поклонения.

В Свищов военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене ще поднесат венци и цветя пред паметника на свободата.

Военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните жители на Община Елин Пелин и дефилир с издигане на националния флаг на площад "Независимост“ в град Елин Пелин.

В празничния ден Националният военноисторически музей в София представя изложбата "1908. Армията и Независимостта“. Сред реликвите са лични вещи на цар Фердинанд I, на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев, на министъра на външните работи генерал-лейтенант Стефан Паприков и др. Участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта е представено чрез мобилизацията на 8-а пехотна Тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция и чрез приноса на редица висши офицери – дипломатически агенти на България.

Още по темата: общо новини по темата: 31
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: