Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателят на НС Росен Желязков за Гоце Делчев: Днес е ден да помним героя и неговото дело, защото всеки е жив, докато е помнен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:16 / 05.05.2023Коментари (0)198
© Фокус
Днес не просто отбелязваме заветната дата от гибелта на Гоце Делчев. Днес е ден да помним героя и неговото дело, защото както се казва – всеки е жив, докато е помнен. Това каза в Благоевград председателят на Народното събрание Росен Желязков в слово посветено на 120-годишнина от гибелта на Гоце Делчев, предаде репортер на Blagoevgrad.bg. То бе произнесено веднага, след като председателят на Народното събрание прие почетния караул на площад "Македония“, където се издига паметника на Гоце Делчев.

Росен Желязков припомни, че големият български поет и революционер Пейо Яворов описва Гоце Делчев като хайдушко божество не, защото той е искал да бъде обожествяван, а защото с делата си е станал това, което е дало основание да се счита за втория апостол на българското национално освободително движение.

"Като вървях към микрофона погледнах запечатания от фотографската лента образ, погледнах и този изваян образ на паметника и си спомних още едни думи на Яворов, който казва: "Погледът му беше кротък, но когато усетеше тревога, започваше да блести“. Това най – ясно се вижда в тези два образа на един човек. Винаги паметта и помена се свързват с послание, което отправяме към себе си – с какво помним един човек, с какво помним неговото дело, какво значение има то за нас, какво искаме да предадем на поколенията след нас? Това са любовта и вярата. Любовта на Гоце Делчев към родината, към идеята за национално обединение, към идеята, Македония и Одринско да са част от обединена България. Любовта към завета и делото на революционерите преди него“, каза още той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков отбеляза, че днес, посланието към всички нас отново е любов и вяра. "Любов към родината, любов към завета да сме единни, обединени в каузата и вяра, че ще я постигнем. Нека тази памет да ни води не само в дните на чествания. Нека ни съпътства непрекъснато, защото тя е част от нашата национална идентичност. Поклон пред Гоце Делчев. Бог да го прости“, добави той.

Слово по случай годишнината от смъртта на големия национален герой произнесе и кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, който изтъкна, че на днешния ден, 120 години по – късно ние всички отдаваме почит пред паметта и героизма на големия родолюбец Гоце Делчев, посветил живота си на делото за свободна и обединена България. По думите му Делчев остава в историята като водач на поробените българи в Македония и Одринска Тракция.

Цветя и венци пред паметника на Гоце в Благоевград бяха поднесени от председателя на Народното събрание Росен Желязков, премиерa на Република България Гълъб Донев, кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, областния управител Стоян Христов, евродепутати, народни представители, представители на политически партии, командира на Трето бригадно командване – Благоевград полк. Митко Балтов, представители на ОДМВР – Благоевград, на културни и образователни институции, духовници, културни дейци, общественици и граждани.

Пред събралото се множество на площада бяха припомнени едни от най – емблематичните думи на Гоце Делчев. В края на събитието прозвуча и химна на България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Дете от Враца бе простреляно в главата
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: