Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателят на ЦИК: Надявам се с броенето на разписки, да не се атакува резултатът от машините
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:42 / 13.11.2021Коментари (0)293
© БТВ
Надявам 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви в "Тази събота“ председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата ѝ Цветозар Томов гласуваха "против“ 100-процентовото преброяване на контролните разписки.

"Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на Секционните избирателни комисии“, коментира Матева.

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина. Зад граница вече са изпратени 416 машини, с които ще се гласува в 206 секции.

В 9399 секции у нас ще се гласува машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.

"Всички тези машини са сертифицирани, те са собственост на държавата. Намирали са се в склада, който се охранява от жандармерията. Държавата има общо 12837, така че имаме и резерв“, обясни Матева и допълни, че при евентуален балотаж на президентския вот – ще се изпратят нови машини в чужбина, с инсталиран у нас софтуер.

Председателят на ЦИК заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на "Сиела Норма“. Тя обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнали на "Сиела Норма“ на 22 ноември.

Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

"След като бъде инсталиран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се инсталира нов софтуер е необходим този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ“, обясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: