Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предприемач: Осъзнаването на проблема с алкохола е процес
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:45 / 19.07.2023Коментари (0)235
©
Осъзнаването на проблема с алкохола е процес. При някои може би е по-дълъг, при други е кратък. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Димо Първанов, който е предприемач и е имал подобна зависимост, която вече е преодолял. 

Той разказа, че проблем с близък човек е бил причината да прекрачи границите на разумната консумация и да отключи зависимостта към алкохола. "Докато осъзная къде се намирам, аз вече бях потънал. Може би това е моментът, но как и кога точно – не мога да кажа“, допълни Димо Първанов.  

По думите му, ако човек редовно консумира по една-две напитки и смята това за нормално, но изпитва необходимост, нервност, напрежение преди да посегне към напитката в края на деня, е добре да се замисли дали не е склонен към зависимост.  

Осъзнаването на проблема, признаването пред самия себе си и волята са в основата на справянето с него, каза Димо Първанов. "Хората много трудно си признават, че имат зависимост към алкохол или към нещо друго и че това нещо контролира живота им. Когато това нещо започне да контролира живота ти, тогава наистина е опасно“, добави той.  

Според него е невъзможно човек, който е осъзнал зависимостта си и иска да се справи с нея, да го направи сам. "Аз имах невероятния късмет да имам такава помощ от много места и съм безкрайно благодарен първо на най-близките ми – брат ми, майка ми и баща ми, и на приятелите ми. Те бяха непрестанно до мен, в най-тежките моменти, буквално денонощно, защото имаше период, в който ако останех сам, нещата се задълбочаваха и аз винаги си намирах какво да пия. Другото е воля“, обясни той. 

Животът без алкохол той определи като "още по-хубав“. "Никога не съм се чувствал по-жив, по-здрав, по-енергичен, по-ентусиазиран да се захващам с нови неща. Да не говорим, че чисто физически човек се чувства в пъти по-добре. Върнах си съня. Заблуда е, че не можеш да се веселиш и не можеш да бъдеш част от купона, ако не употребиш алкохол“, увери Димо Първанов. 

Човек, който е осъзнал, че има проблеми с алкохола, трябва да избягва места и хора, които го подтикват към консумиране на алкохол. "Аз също го направих – смених си тотално средата, намерих нови хобита и това нещо много ми помогна. Когато се чувствах достатъчно силен и решил проблема си с алкохола, открих, че съществуват много заместители на алкохола. Съществуват безалкохолни вина и дестилати като ром, джин, уиски, текила, за които аз лично не бях чувал и бях много изненадан. Въпросът тук не е да заменим едното с другото, а за разумно консумиране на алкохол в моментите, когато може и е безвредно, а за останалото време да имаш един качествен заместител, който по вкус почти не отстъпва на алкохолния еквивалент“, обясни Димо Първанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: