Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат вдигане на възрастта за пенсия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:04 / 05.07.2021Коментари (3)431
©
Възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота. Това предлага Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в свое заключение във връзка с предизвикателствата за бюджетите на страните членки заради застаряването на населението. Проблемът с увеличаване на дела на възрастните хора е разгледан на последното заседание на ЕКОФИН, на което е участвал и служебният министър на финансите Асен Василев.

И сега в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е записано, че до 2037 г. възрастта за пенсиониране на мъжете и жените постепенно ще бъде увеличена до 65 години. А след това възрастта за получаване на пенсия ще зависи от нарастването на средната продължителност на живота. Но в КСО не е записана формула за определяне на тази възраст.

Ако предложението на ЕКОФИН и текстовете в КСО бъдат изпълнени, възрастта за излизане в пенсия ще расте, защото прогнозите сочат, че и продължителността на живота ще нараства. През 2020 г. средната продължителност на живота в България е 73,6 години, като заради пандемията намалява от 75,1 години за 2019 г., показват данните на Евростат. Българите имат най-малка продължителност на живота сред гражданите на ЕС. Но според прогнозите на Евростат за следващите 20 години (до 2040 г.) средната продължителност на живота у нас ще нарасне с 5-6 години и за мъжете ще стане 76,7 години, а за жените - 82,8 години, информира "Труд".

Това означава, че хората в България, които в момента са на възраст около 45 години ще живеят по-дълго от своите родители, но може да се наложи да излязат в пенсия доста след като навършат 65 г. За днешните млади хора на по 20 години излизането в пенсия може още повече да бъде отдалечено във времето, защото според прогнозите на Евростат продължителността на живота в България през 2070 г. ще бъде средно 82,9 години за мъжете и 87,7 години за жените.

Ако възрастта за пенсиониране не бъде повишена, през 2070 г. мъжете ще взимат пенсия средно 21,4 години, а жените - 24,7 години. Това е доста повече от времето, което днешните пенсионери може да се радват на получаваните от хазната суми - около 14 годни за мъжете и 18 години за жените. В резултат необходимите пари от държавната хазна за изплащане на пенсиите ще нараснат. А обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота ще намали разходите за пенсии, посочват от ЕКОФИН.

Застаряването на населението е голямо предизвикателство за страните от ЕС, пише в доклада на ЕКОФИН. А България е сред страните от ЕС с най-застаряващо население. Ако към момента за всеки човек на възраст над 65 години има трима в трудоспособна възраст, до 2070 г. ще има по-малко от двама души. Продължаващото нарастване на очакваната продължителност на живота ще допринесе за “посивяване" на населението, пише в документа. Затова сред препоръките на Брюксел е възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота и да се насърчава активния живот на възрастните хора, така че да работят по-дълго време. За целта трябва да се подобри достъпът на хората до качествени здравни услуги, пише в документа на ЕКОФИН.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Според мен след 20 години рязко ще спадне средната продължителност на живота , когато още едно поколение ще си отиде. родителите ми на 88г. и 82г. са още живи, но разликата в начина на живот е различна. Нашето поколение няма да ги надживее, по същата причина, начина на живот. Медицината напредва, но като нямаш пари - не те лекуват. А стресът, под който живеем , ще ни убие много по-бързо. Още малко ще расте възрастта и рязко ще спадне. А ние ще работим с памперси и докато сме живи и няма пенсия.
+1
 
 
Най-доволен ще бъде Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси при спиране изплащането на всякакви пенсии.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: