Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат учениците до 4-ти клас да повтарят при лош успех
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:29 / 30.06.2014Коментари (10)3389
©
Учениците от началния курс да повтарят класа при слаб успех, предлагат родители и учители в общественото обсъждане на новия закон за образованието. Сега децата до четвърти клас преминават в следващо ниво независимо от успеха им. Според голяма част от родителите и учителите обаче това води до феномена деца, които не могат да четат и пишат, директно да преминават в прогимназиален етап.

"Аз подкрепям това предложение, защото наблюдавам, когато децата дойдат при мен в 5-и клас, има случаи, в които не са ограмотени. Те просто имат проблеми да пишат на български и да четат", заяви учителката Елица Генева.

Психолозите са категорични, че повтарянето в началните класове е вредно за децата.

"Не може да се втълпява на учениците, че при провал ще бъдат наказани толкова сериозно. По този начин се слага белег на тези деца", обясни психологът Маргарита Христова.

В онлайн анкетата надделява тезата, че санкции за незнаещите ученици трябва да има едва след втори клас.

"Ако се наложи, по-добре да се повтори класа, за да се позабави малко образованието на дадения ученик, но да гарантираме, че той може да чете, да пише, че е усвоил този материал", заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Според председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева тезата за автоматично преминаване въпреки липсата на знания е несъстоятелна. "Тези пропуски могат да се наваксат с допълнителни часове и индивидуална работа с децата", обясни Такева.

Сред останали предложения на родители и учители за промяна на закон за образованието е и изпитите за гимназии да се държат след 8-и, а не какво сега след 7 -и клас. Три са обсъжданите варианти кога да се взима диплома за основно образование. Сега това става след 8-и клас, а от няколко години се дискутира идеята диплома да се дава годината по-рано. Синдикатите пък предлагат учениците да завършват основното си образование чак след 9-и клас. Финалната дума кои предложения ще бъдат приети имат експертите от МОН и депутатите.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дами, господа... Този път ще съм кратък!!! Ученето е за тези които го искат, не че нещо и без това над 80$ са идиоти, дали учат или не няма значение,дали преминават или не ...Хмммм!!!
+4
 
 
Аз предлагам, ако не можеш да пишеш що-годе правилно, да смяташ значи да повтаряш докато се научиш !!! Не зависимо дали си българин,циганин или прочие !
+3
 
 
Не до 4-ти, а до 12-ти трябва да повтарят !!!
+2
 
 
Че то преди 10-15 години можеше да се остава, познавам няколко примера. :D
+1
 
 
Това което исках да кажа е, че във век, в който информацията се разпространява страшно бързо, е нужна промяна в преподаването. Просто имаме нови възможности за по-добро преподаване на материала и трябва да ги ползваме :)
+5
 
 
И първи трябва да повтарят, ако не са покрили необходимия минимум от знания... Щели са се травмират - айде бе - после ние не се ли травмираме да им четем глупостите по приемни изпити и къде ли не! И да им плащаме соц. помощи
+2
 
 
Аз предлагам, след като не им се тачи от 18век като за 21век тъй тъй всяко лапе е със смартфон обучението да е онлайн, така детето ще си стои вкъщи на безопасно място ще яде и тъпче пред компютъра си ще учи и ще е в средата която иска.... и така родителите ще са доволни децата учат през 21век
+1
 
 
Старата школа често се оказва да е по-добра в много отношения.
-1
 
 
Просто трябва нова училищна система, не може да продължаваме да тачим нещо от 18 век вече.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: