Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Практически препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия с абитуриенти
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:54 / 22.05.2015Коментари (0)743
Дните на абитуриентските празници са изпълнени с дълги, весели и нестихващи забавления. Те зареждат с настроение не само абитуриентите, а и хората от всички възрасти. През празничния месец в страната с масови прояви се чества и 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки, Главна дирекция "Национална полиция" и отдел "Пътна полиция" Ви препоръчват:

Спазване на законовите разпоредби

Празниците не означават, че трябва да забравите правилата за движение. Видеокамери по традиция ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят.


За вашата сигурност служителите от пътна полиция ще организират съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства (МПС), превозващи абитуриенти, и придружаващите ги автомобили.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.

Помогнете си и сами, като повишите вниманието си и проявите волята си за недопускане нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на движението. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.

Предпазване от съществуващите рискове

Най-честите ситуации на рисково поведение са: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили, возещи абитуриенти; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

За вашата сигурност намалете скоростта, така дори ще ви забележат; проявете толерантност към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите; неправилната позиция при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и многото празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са оправдание да седнете зад волана, ако не сте правоспособен водач или ако сте употребили алкохол; учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.

Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

Ако сте абитуриент

Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на "смели" решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути.

За Вашата сигурност

Използвайте това, че именно Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания, и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или други Ваши близки.

Помогнете си и сами, като не приемете да Ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

Ако сте родители на абитуриенти

Независимо от суматохата по организацията на празника на Вашия син или дъщеря, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

За тяхната сигурност

Предложете им истински да се забавляват на бала, а Вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, ткогато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.

Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени, преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции.

При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.


Още по темата: общо новини по темата: 142
20.03.2024 »
30.06.2023 »
13.06.2023 »
31.05.2023 »
29.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: