Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Повишават безопасността на децата с над 70% и са задължителни до определена възраст
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:15 / 30.07.2023Коментари (0)223
©
Когато избираме детско столче за кола, трябва да обърнем внимание преди всичко на това то да бъде безопасно. На следващо място е детето да се чувства комфортно в него, а външният вид на седалката следва да е последен по значение. Това обясни пред БНР основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова в най-активния от годината период за пътувания.

Тя припомни, че в България използването на столчета за кола е не само в изпълнение на изискванията на Закона за движение по пътищата, но и е пряко свързано с безопасността на децата. Експертът цитира данни от изпитвания, според които столчета повишават безопасността на децата до 2-годишна възраст с над 70%, при по-големите деца - с над 50 на сто.

"При избора на най-подходящото обезопасително детско столче родителите трябва да търсят оранжевия етикет. Върху него са поставени всички задължителни реквизити, сред които е и възрастовата група на децата, за които е предназначен даденият артикул.“, обърна внимание Руменова.

Група Нула (0) е за деца с тегло под 10 кг, а 0+ е за деца под 13 кг. Първа група е за деца от 9 до 18 кг, а следващата е между 15 и 25 килограма. Последната, трета група, е за деца с тегло от 22 до 36 килограма.

Друг важен реквизит върху етикета е държавата, в която е произведена стоката. Това е номерът, който стои след буквата "Е“, която пък показва, че продуктът е произведен в европейска страна. С цифрите от 1 до 4 са най-често срещаните държави-производители: Германия, Франция, Италия и Холандия.

Всички детски столчета трябва да притежават такъв оранжев етикет, защото той е гаранция, че изделието е преминало задължителните изпитвания преди пускането му на пазара и отговаря на всички изисквания за безопасност. 

"Произведените по-отдавна детски столчета, които съответстват на по-стари стандарти за безопасност и продължават да се предлагат и днес, също следва да осигуряват минималната безопасност на детето. Но колкото е по-нов стандартът, на който те отговарят, толкова по-сигурно и безопасно е столчето, тъй като се добавят и нови изисквания.“, обясни експертът. Тя даде примери с иновацията "обезопасяване в случай на страничен удар“, както и със съвременното схващане столчетата за най-малките дечица да бъдат проектирани за ползване в обратна на движението посока.

"Не трябва да се подценяват рисковете, които могат да възникнат, ако не се спазват тези изисквания, които са в полза на безопасността на децата в автомобилите“, допълни още Габриела Руменова.

Тя обърна внимание на родителите да имат предвид и това, че понякога нивото на сигурност на столчето е за сметка на комфорта, а той пък на свой ред обикновено страда, когато предпочетем да заложим на предимството да го ползваме по-дълго във времето.

"Правилният избор и правилното използване са гаранция за удобството на детето, но и за намаляване на рисковете в случай на инцидент, какъвто никой от нас не си пожелава“, подчерта Руменова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: