Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Последните "милионери" от "Национална лотария": Да спечелиш толкова пари, а един лев да не вземеш
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:19 / 14.01.2021Коментари (0)729
©
Вместо милионерка продължавам да работя в мандра и да живея със заплатата си. Побърквам се, не издържам! Това късмет ли е? Това сподели  Иваничка Христова от севлиевското село Градница, която е последната печелишва от "Националната лотария".

"България днес" потърси няколко "милионери" след решението на съда да обяви в несъстоятелност "Ню геймс" - фирмата, свързана с Васил Божков . В последните години десетки българи изпитват огромно щастие да разберат, че търкайки талончета, са спечелили колосални суми. Съдбата им се преобръща за броени дни, когато в началото на 2020 г. разследващи погват хазартния бос Васил Божков, а лотарията бива одържавена със закон.

Точно по това време Иваничка си купува билет "Златните пирамиди. Съкровищата на фараона" и разбира, че печели голямата награда от 2 милиона лева. На 11 февруари миналата година тя тръгва от родното си село за София, където подписва протокол, по силата на който печалбата трябва да бъде изплатена от организатора по следния начин: 200 бона да й се платят в рамките на 30 дни, а останалите 1,8 млн. лв. да й се изплащат в продължение на 20 години по 90 хиляди. Снимат я с чека, но кадърът не вижда бял свят. Организаторите й казват, че няма нужда да пътува пак до София, защото предаването, в което показват печелившите, е спряно.

"Като им казах на родителите ми, че съм спечелила, те толкова се зарадваха. Сега се надяват поне някой лев да ни дадат", разказва Иваничка. Тя си представя, че случилото се ще промени живота й. Вместо това продължава да се труди в мандра в Севлиево. Младата жена признава, че я обезсърчават мненията на всички около нея, че няма да вземе нищо от печалбата си. "Много хора се шегуваха с мен. Подвикваха ми "милионерке", споделя Иваничка.

Тя не оставя нещата така и се нарежда сред кредиторите, които търсят пари от дружеството. "Оказа се, че в сметките му има само 6-7 милиона. Трябвало да има и специален фонд за нашите награди, а се разбра, че такъв не съществува. Не се знае колко време ще се проточат делата, но няма да ни дадат нищо, докато не се разберат с държавата", смята младата жена от с. Градница.

На опашката на кредиторите се записва и известният адвокат от Троян Захари Велев. През 2017 г. той печели 720 хиляди лева от билет "Печалба за цял живот: 20 години по 3000 лева на месец". До началото на януари 2020-а взима общо 96 хил. лева, като организаторите трябва да му платят още 624 бона.

Вместо да живее спокойно със спечеленото, Захари Велев продължава да се занимава с наказателни дела, но признава, че в Троян няма много работа като адвокат и затова често му се налага да пътува до други градове. "Разчитаме на българския съд", отбелязва пред "България днес" юристът.

Той изтъква, че исковете на държавата към "Ню геймс" са на стойност над 200 милиона лева, но по сметките му само 4 милиона е сумата, която трябва да се плати на държавните институции. Това е така, защото сумата в иска не е за данъци, а за такси, чиято давност е 6 месеца. Затова Захари се надява по-голямата част от претенциите на държавата да отпаднат в съда, за да могат печелившите да си получат парите. Така ще могат участници в лотарията и доставчици на билети да си получат сумите, които възлизат на около 34 милиона лева според съдебно-счетоводната експертиза.

По думите на Велев голяма част от колегите му по съдба, спечелили от "Националната лотария", са теглили кредити, за да си купят жилище или автомобил. Те са били сигурни, че всеки месец или години ще им капят пари, и затова са теглили по-големи суми, които им трябвали за грандиозни покупки. Сега са останали с пръст в уста след развоя с фирмата организатор и обявяването й в несъстоятелност.

Потърпевш от казуса е и 49-годишният Станимир Димитров от Севлиево, който има собствен автосервиз. През 2018 г. той печели 1 милион лева от билет "Коледен календар". Тогава прави сметка, че с парите ще погаси кредитите си, ще инвестира в бизнеса си и ще подкрепи децата си. Плановете му се объркват с фалита на лотарията. Все пак успява да вземе 240 хиляди лева. Една четвърт от милиона.

"Имам надежда, но държавата ни е такава. Ще се надявам до последно", казва Станимир. Той първи пуска иск да бъде вписан като кредитор. За целта плаща на два екипа адвокати.

"Към моя иск се присъединиха още трима-четирима печеливши, а сега могат да се присъединят и останалите", коментира бизнесменът след развоя на делото.  Той е категоричен, че с останалите "милионери" са длъжни да опитат да си вземат парите.

"Хората нямат една стотинка. Взеха кредити да строят, а сега всичко приключва. Уж всичко сигурно, а накрая - нищо", посочва Станимир Димитров. Ощетени искат правда Близо 60 наброяват "милионерите" като Станимир, Захари и Иваничка, които са ощетени след фалита на "Ню геймс".

Те се обединяват в социалните мрежи и създават група "Правда", в която обменят информация и ценни съвети за общия си проблем. Надяват се да получат справедливост и да си вземат спечелените пари.

Още по темата: общо новини по темата: 249
30.01.2024 »
23.01.2024 »
23.01.2024 »
22.01.2024 »
22.01.2024 »
21.01.2024 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: