Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полк. Димитър Недялков за трагичния инцидент със самолет: Най-вероятно на пилота му е прилошало
Автор: Цвети Тончева 12:51 / 09.03.2023Коментари (0)312
©
Най-вероятно на пилота му е прилошало. Това каза за "Фокус" полковник проф. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия "Г. С. Раковски“ по повод трагичния инцидент край Лесново, при който самолет се разби, а пилотът загина. 

"Според мен, най-възможната причина е медицинска, или допусната грешка при пилотирането", уточни полк. Недялков. 

Експертът обясни, че самолетът е изпаднал в така наречения "плосък свредел" и е катастрофирал. Именно това е причината за смъртта на пилота. Това е неуправляемо въртене на самолета по трите оси, свързано с падането му. Нарича се критична ситуация във фигурния пилотаж. А младият пилот е изпълнявал такъв пилотаж. Понякога фигурата се прави преднамерено, но за това трябва да има достатъчна височина. Но този случай не е такъв, уточни полк. Недялков.

Той изброи няколко причини, при които самолетът изпада в неуправляемо движение. Едната е, когато се достигне една скорост при определено претоварване, тоест при грешка на пилота. Или, в дадения случай, при изпълнение на определени фигури, също може да се срине самолета в свредел. Третата причина е някаква медицинска, например да му е прилошало, защото са по-големи претоварванията. Има няколко вида свредел – нормален, плосък, гръбен свредел. "Плоският и гръбният са най-гадните и този плосък свредел, от него трудно се излиза. Тоест, не му е стигнала височината, за да може да изведе самолета. Но и той по принцип е изпълнявал фигурен пилотаж на малка височина, той е отработвал тези моменти", обясни още експертът. Според него, обаче, не трябва да се изключва и варианта за отказ на авиационната техника.

Според полк. Димитър Недялков има задължителни процедури и регламенти, свързани с периодични прегледи, преди излитане самолета също се проверява. Би трябвало да има график на техническите проверки на самолета.

За конкретния случай вече е назначена комисия, която ще проверява всичко, включително и техническата изправност на самолета и готовност на пилота. Това са все процедури, които сега ще минат. 

По думите на полк. Недялков, по начина, по който е летял и в ситуацията, в която е изпаднал, е било невъзможно да се избегне фаталния изход, тъй като това се е случило на много малка височина. "Явно не е имал и време, или е правил опити да изведе самолета, но след като е останал вътре, значи не му е стигнало времето. Трябва да се вземе решение за части от секундата. Секунда вече е много. Рисковете в авиацията са много големи, а последствията - фатални", каза още полк. Димитър Недялков.

Сигналът за инцидента е получен вчера в 13:30 ч. Машината е паднала малко след излитането. Става въпрос за акробатичен самолет, който е изпълнявал фигури от висшия пилотаж. Загиналият Георги Влайков, на 33 години, е имал богат опит като летец.

Още по темата: общо новини по темата: 4
09.03.2023 »
09.03.2023 »
09.03.2023 »
08.03.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: