Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политологът Слави Василев за президентската република: Този модел не е невъзможен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:18 / 08.12.2022Коментари (0)260
©
Опитът на ГЕРБ да излъчи надпартиен кандидат е симпатичен, но на практика няма да промени обстоятелството, че шансът за съставяне на кабинет е нулев с първия мандат. Това коментира в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Слави Василев, политолог. Според него, с този опит по-скоро партията се позиционира в предстоящите предсрочни избори догодина. Ако има някъде шанс да се произведе кабинет, то е с третия мандат, но и това няма как да стане, тъй като трябва да е с ГЕРБ и с ПП, а това ще усложни политическата игра, смята Василев. По тази причина третият мандат също ще остане неизпълнен. 

Рано или късно промяна в политическата система ще бъде на дневен ред, каза още политологът.

"Защото, очевидно докарахме парламентаризма до там, че той да не функционира. Това се вижда от всички. Диалогът и консенсусът, които са необходими, липсват и в България парламентаризмът не произвежда устойчиви и ефективни решения," добави Слави Василев.

"Смятам, че българският парламентаризъм е изчерпан много преди да стана публичен говорител на президента. Според мен, парламентаризмът беше изчерпан дори и когато Бойко Борисов беше на върха на неговата слава. Ние бяхме по-скоро в модел на еднолично управление, отколкото в някаква парламентарна република", добави той. 

"Никаква промяна в политическата система не е възможна без широк реален обществен консенсус. Хората са в очакване политиката да произвежда решения за него, а тя не го прави. Почти е нищожна тази система сега", каза още Василев и добави, че реалните причини, поради които смята, че трябва да преминем в президентска форма на управление са, за да се повиши отговорността и вероятността да има истински и реален  контрол. "Парламентарният контрол, когато премиерът си има мнозинство е фиктивен, не контролира нищо. При президентската република парламентарният контрол е много по-ефективен. Президентът няма мнозинство. Този модел не е невъзможен. 

Слави Георгиев коментира и хората от ПП, които са стигнали до властта благодарение на това, че са били посочени от президента, които са произлезли от служебните кабинети. Това, че сега те се обръщат към човека, който ги е посочил, говори за "жестока липса на морал". "Политическа неадекватност е да се обърнеш към човека, благодарение на когото си изгрял на небосклона на политиката, да атакуват този, който ги извади от нищото, за да се легитимират", добави политологът.

Според Слави Василев, ситуацията, в която се намира страната ни по отношение на Шенген, отново показва на хората какво произвежда българският парламентаризъм.

"България е готова за Шенген от много години, изпълнила е всички указания за влизане. Но не влизаме, защото това е политическо решение и всяка страна консумира това решение в своя изгода. Това е темата, която би следвало да обедини целият политически елит. Но в момента единствените хора, които апелират да не се говори за Шенген, за да проработи дипломацията са президентът и служебният кабинет", каза още Слави Василев. Партиите демонстрират неразбиране на това обстоятелство за собствена облага, предвид предсрочните парламентарни избори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: