Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политолог: Комбинацията от неопитност и каскада от кризи е опасна за България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:30 / 10.03.2022Коментари (0)442
© БГНЕС
Комбинацията между неопитност и каскада от кризи, пред които е изправена България може да доведе до неприятни сценарии. Войната се обсъжда във всеки дом в България, тя е тема номер едно и за политици, и за медии. Но темата за цените и това, което предстои да се случи е не по-малко, да не кажем дори повече важна за живота на българина.

Социалният и икономическият аспект на последиците от войната ще бъде доминиращият проблем през следващите месеци и дори години.

Предсрочните парламентарни избори не чукат на вратата и Стефан Янев не може да ги предизвика. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев от "Тренд“. Според него проблемът е в това, че се комбинира неопитност с каскада от кризи – геополитическа и социално-икономическа.

"Основният субект във властта "Продължаваме промяната“ е партия на няколко месеца. 95% от Парламентарната им група и представителите им в изпълнителната власт се сблъскват за първи път с държавното управление. Нямат опит“, отбеляза политологът. Не е по-различна ситуацията и при техните коалиционни партньори.

"В тази среда на неопитност ние се сблъскваме с каскада от кризи – здравна, геополитическа, сложна ситуация свързана с РС Македония, икономическа и социална криза, която започна в края на 2021 г., но тепърва ще виждаме нейните пикови нива. Смесицата между тази неопитност с тези кризи може да доведе до неприятни сценарии“, подчерта Димитър Ганев.

На този фон правителството беше разтърсено и от оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

"Не мисля, че трябва да имаме съмнения, че започва нов политически проект около Стефан Янев. Янев е напълно разпознаваем човек, два мандата служебен премиер и знаково лице в редовното правителство на Кирил Петков. Един от най-рейтинговите министри в това правителство, който след руската инвазия зае едно политическо поле, което е доста голямо“, отбеляза политологът.

Това е полето между твърдия атлантически консенсус, който видяхме в Народното събрание, включващ четирите партии в управляващата коалиция плюс ГЕРБ и ДПС, а от другата страна е "Възраждане“, която споделя по-скоро проруски позиции.

Тази голяма група към която Янев се насочва са тези, които нямат крайните позиции, изповядвани от "Възраждане“, но и признават че сме членове на НАТО и ЕС и трябва да сме лоялни към тях.

"У нас винаги е имало едно по-нюансирано отношение към Русия. Това се дължи на много фактори, религиозни, културни, исторически, езикови. Преди войната 60% от българите имаха положително отношение към Русия, но ако кажем на българите, че трябва да напуснем НАТО и ЕС, това ще е твърде крайно за тях. Янев се позиционира в това поле, което не е малко“, заяви Ганев.

Според него трудно може да се определи потенциалът, който има един такъв проект.

"Стефан Янев се позиционира в това поле в условията на война. Войната ще свърши. Тогава той вече трябва да намира друг дневен ред, защото това няма да е единствената тема в следващите години. Предсрочните парламентарни избори не чукат на вратата и Янев няма политически ресурс за предизвикване на предсрочни парламентарни избори“, категоричен е политологът.

Още по темата: общо новини по темата: 3425
15.05.2024 »
14.05.2024 »
04.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/571 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Академичната общност излиза на протест
Зелен преход
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: