Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полицаи отказват да снемат отпечатъци след кражби по домовете
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:36 / 03.01.2023Коментари (0)200
©
Скок на кражбите в домовете отчете статистика за 2022 г. Справка показва, че през ноември 2021 г. са извършени 68, а само 22 са разкрити.

За 2022 г. кражбите са 104, а разкритите са едва 35. За цялата 2021 г. кражбите са 1425, а разкрити са 380, докато през 2022 г. общо са 1676, от които едва 495 разкрити.

"Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са много малко. Охранителната и криминалната полиция са около 13-14 000. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено. Много отдавна полицаите са забравили етиката и са в тази професия не защото им е призвание. Имахме идея с Рашков да превърнем всеки полицай зад бюро в двама на улицата", заяви пред NOVA експертът проф. Николай Радулов и допълни, че регистрираните престъпления са около 1/3 от реалната престъпност.

По думите му има случаи на полицаи, които отказват да вземат отпечатъци след кражба, защото нищо нямало да излезе.

"В Института по криминалистика не се познават инструментите и не се ползват. МВР се е превърнала в затворена, самозадоволяваща се и съществуваща за себе си структура. Трябва да се наемат нови млади полицаи, да се обучат и да се изкарат на улицата. Заплатите им обаче трябва да се увеличат, защото са най-ниските в МВР", коментира той.

Домът на хабилитиран учен във Врачанско е обиран десетки пъти. "15 пъти е влизано вкъщи с взлом, невинаги се краде. Два пъти ми откраднаха пари, телефон веднъж, коса, лопата, кирка. С нищо не се провокира това. Всички прозорци имат железни решетки, вратите са железни, винаги се заключва, но те ги разбиват. Не се страхувам, но и не съм спокоен. От прокуратурата имам два отговора - единият път извършителят е малолетен, другият, че е непълнолетен", разказа доц. Васил Димов.

Според кмета крадците са малолетни и няма закони за тях. "Винаги реагираме, откриваме нещата и ги връщаме понякога. Полицията се справя, но по-нататък не е наша работа", посочи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: