Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полезни съвети, които ще ви спестят евентуален основен ремонт на мотора на автомобила
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:07 / 21.02.2023Коментари (0)255
©
Със сигурност не всеки шофьор се е замислял за функцията или начина на ремонт на ангренажния ремък, особено ако е начинаещ. Но този на пръв поглед дребен елемент в нашия автомобил е важен за оптималното функциониране на нашата кола, както и много други малки по размер автомобилни части. Той играе ключова роля в задвижването на двигателя. Устройството за синхронизация в съвременните двигатели или т.нар. ангренажен ремък изисква постоянно внимание. В случай на скъсване или силно износване стоманеното "сърце“ на автомобила е застрашено от основен ремонт. А това струва много пари. 

Как да разберете, че проблемите с ангренажа започват, информира AutoMedia.bg.

Най-важното е, при шум от двигателния отсек, като характерни звуци от блокирала водна помпа например, веднага да отбиете встрани от пътя и да приведете автомобила в покой. Ако изключите двигателя навреме, то знайте, че той е спасен. 

Важно е и нещо друго, ангренажният ремък, инсталиран в завода, ще издържи по-дълго от този, който се монтира по-късно. Въпросът е най-вече във ролките, които също се износват и те задължително се сменят с ремъка, но новите не предлагат същия ресурс. Независимо дали са заводски или сменяни впоследствие, с течение на времето е добре да контролирате състоянието им. Луфтове или механични повреди по тях или по ремъка са неприемливи. Можете да разберете, че нещата са зле по свистящите звуци, които същите тези водачи издават, когато двигателят работи.

При почти всички силови агрегати ангренажния ремък е затворен с пластмасов корпус, така че за да може да се контролира визуално, трябва да се демонтира същия този корпус. Силно препоръчваме да правите тази операция периодично или пък след шофиране през дълбоки локви или черни пътища с много кал. Факт е, че мръсотия може да попадне под пластмасата и така ангренажната система да пострада значително.

А при по-износените двигатели може да се случи и следната ситуация: маслото изтича през спукан семеринг върху ремъка. За съжаление и това се установява само при оглед на системата, след сваляне на пластмасовия капак. Маслото е агресивно към гумените съединения по ремъка и бързо го поврежда. По-трудно е с верижно задвижване, защото ангренажната верига се намира вътре в двигателя. С други думи, състоянието й може да се оцени само чрез разглобяване на двигателя.

Самата верига, разбира се, се къса по-трудно, но често се износва и се разтяга. В резултат на това разтягане, тя може да прескочи един зъб и резултатът е същият - основен ремонт. Тук можете да предотвратите неприятности, като спрете работата на автомобила веднага щом чуете звуци като звънтене, шумолене или дори бучене под капака. След това трябва да се обадите на пътна помощ и да закарате колата в сервиза. Там износването на веригата може да се определи доста точно чрез косвени признаци и чрез провеждане на компютърна диагностика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: