Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Покъртителен разказ от Пловдив за 9 септември и репресиите
Автор: Диана Бикова 13:54 / 09.09.2021Коментари (36)308
©
В Пловдив почетоха паметта на избитите по време на комунистическия режим. "Никога, никога повече да не се повтаря 9-ти септември!" - това е заветът към младите от Елена Бонева, дъщеря на легендарния командир на 9-ти пехотен пловдивски полк полковник Иван Бонев. Възрастната жена разказа пред камерата на Plovdiv24.bg покъртителната история на своя живот:

Полк. Бонев е арестуван и първо е държан в подземието на сградата, в която сега се помещава община Пловдив, а по онова време е било към Държавна сигурност. После са го откарали в концлагера "Росица", където умира. Там с тояги и с лопати са биели задържаните, които отказвали да подпишат да станат агенти на Държавна сигурност. Така без съд и без присъда били убити 30 000 души. Онези, които подписвали, получавали огромни привилегии. Колега на полк. Бонев - полковник Любенов подписал на третия път, преместили го в София, дали на семейството апартамент от 200 квадрата, а него го направили генерал. 

Самата Елена Бонева е била на 11 години, когато се разиграват тези събития. Иззели къщата на дядо й, в която живеело семейството, взели дори покъщнината им. Не им давали купони за хляб. Наложило се да напусне училище и да стане работничка. Била на 12 години и половина, но я писали, че е на 18 и я приели във фабриката на Шавлуков.

"Купони за хляб не ни даваха на мен и на мама. Това е. Какво да кажа? Никога, никога 9-ти септември да не се повтаря!" - категоричната е възрастната жена.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Не знам какви са причините за изкривяването или по-скоро укриване на истината, но ето малко исторически факти: 1. Колкото и да са разочаровани някои, Народният съд не е приумица на Сталин или българските комунисти. То е създаден във връзка с чл.5 на Парижкият мирен договор и в съотвествие с тези разпоредби правителството на ОФ приема "„Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“. 2. На 08.08.1945г създаването му е потвърдено съгласно споразумението на четирите Велики сили както и от Общото събрание на ООН от 11.12.1946г., а три години по-късно - 1949 от Женевеската конвенция. 3. Народният съд е създаден и с подкрепата на лидера на БЗНС, Никола Петков. В правителството създало Народният съд, комунистите имат само четирима министри от шестнадесет. 4. По-нтересното обаче, е, че провеждането на Народният съд става под надзора на Междусъюзническата контролна комисия в София и никой никога от Великите сили не е оспорил присъдите му и неговата легитмност. А правителството, което е свалено уж с преврат на 09.09.1944, как взема властта?! И кой набутва България в сферата на влияние на Сталин? Нашите евроатлантически партньори. И на някои ако не му се вярва фактите са лесно проверими. Може и в интернет, но по-добре в библиотека, ако все още не е забравено, че съществуват. И нека поставянето на минуси и плюене започне сега!
0
 
 
Милковив,за съжаление,бабата е права! Прочети,а че не ти изнася е друга бира! Дядо ми е бил партизанин,но не е бил комунист!Привилегиите му бяха апартамент с предимство-12 г.чакане... Бъди здрав!
-1
 
 
Хора,румбата радеФ е девтосептемврийски копел*дак! Такива като него никога не се променят,те са си тъпи кауни! Мислете преди да гласувате! Нека да не е тази решетникова,комунистическа подлога! Да го пратим на боклука!
+1
 
 
Трябваше като в Румъния да има разтрел на площада, да си знаят. Тука още ни управляват и управляваха синчетата и внуците на тези убийци. Още 30 години няма да се оправим...
0
 
 
На тази тъжна дата, която е като Задушница за страната ни, може да се каже само: Бог да прости онази България, за която студенти се връщаха от най-добрите университети да воюват и на която състоятелни хора завещаваха личното си богатство, за да се строят училища, читалища и лечебници!
+4
 
 
Затова сме на туй дередже.След 9-и е избит цвета на нацията генерали професори учители и достойни граждани за да останат сатрапите комуняги които е**ха мамата на държавата и сега управляват тяхните копеленца деца и внуци даже и правнуци.2 500 000 българи напуснали БГ от любов към комунизма.
+6
 
 
Девети Септември 1944 г. е най-черната дата в историята на България. Това което сториха комунистите на българския народ за 45 години, турците не успяха да постигнат за пет века. Дано никога повече не се повтаря 9-ти септември.
+2
 
 
Такива ,като милковив трябваше след 1990г.да постъпят с тях,както са постъпили боклуците от неговата партия след 1944 г.с врага.Ние ги оставихме да живеят и да дрискат. Безродни безделни пачаври. Трето поколение.
+5
 
 
Мръсна долна комунистическа измет....Срам и петно!!! Убийци на интелектуалци и духовници,това сте в вие!!! Плюя по-вас!
-13
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (6)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: