Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Покупка на имот или под наем? Кое е по-добре и какви са рисковете в двата случая
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:31 / 16.06.2023Коментари (0)239
© Sofia24.bg
Ако хората нямат свое жилище, за да разберат кое е по-разумно да предприемат – да живеят под наем или да закупят жилище чрез ипотека, трябва да направят добра сметка, в зависимост от конкретната ситуация. За правилната калкулация трябва да се съобразят няколко фактора - какъв стандарт на живот имаме, каква заплата получаваме, в кой град живеем, какви са актуалните цени на имотите и т.н., препоръча пред БНР Георги Захариев, финансист, инвеститор и основател на Финансова академия.

Освен изброеното, от значение е емоцията - в каква среда ние сме израснали, какви са нашите ценности, как разбираме финансовата свобода – сигурността от собствеността или възможността да бъдем мобилни и по отношение на местоживеенето.При покупка са нужни спестявания поне около 20% от стойността. За София може би трябва да се започне минимум с 50-60 хиляди лева, без да забравяме разходите по сделката – за брокер, Агенция по вписванията, нотариална такса, както и средствата за евентуален ремонт или довършителни работи. Фактът,  че притежаваме имот, всъщност, върви със своите разходи, които много често хората не отчитат в самата калкулация, изтъкна Захариев.

По негови данни в София около 10% от имотите се дават под наем, а около 40% от имотите стоят празни.

У нас много хора притежават имоти, дори по повече от един и обяснението е, че в близкото ни минало това е било много достъпно спрямо доходите. На Запад не е така - там сумата, която хората трябва да заплатят, е непосилна за тях и не са много, които могат да предприемат такава стъпка. В този смисъл полека-лека България започва да прилича на една средна европейска страна, казва още инвеститорът.

В сегашната ситуация вероятно наемите като процент у нас ще продължат да се увеличават спрямо общия брой използвани имоти, защото се очаква повишаване на лихвите по кредитите в България, вероятно от есента, допълни експертът.

Както в много големи градове по света, така и в София има имоти, които не се ползват и не се дават под наем. Закупени са с инвестиционна цел и се чака подходящ момент за излизане на пазара.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: