Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
ѕоевтин€ха ли наемите и имотите в Ѕългари€ заради коронавируса?
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 15:37 / 24.05.2020 оментари (33)252
© Blagoevgrad24.bg
ѕри наемите се забел€зва по-бърз и р€зък спад на цените заради коронавируса, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. —падът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%.

ѕазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. “ова отчитат от платформата Ocenime.bg.

Ќай-гол€м спад има на наемите в Ѕургас - 6%, следвани от софийските квартири - 4%. ¬ ѕловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във ¬арна с половин процент.

Ќаемите в —тара «агора са запазили нивата си отпреди кризата, а в –усе те дори са се повишили с 3%. ¬ажно е да се отбележи, че н€кои наемодатели намал€т размера на наема за периода на извънредното положение. “ова важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор.

÷ените на жилищата завис€т най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение.†«а последните 2 месеца цените на жилищата в Ѕългари€ са паднали с 3%.†¬се още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-гол€м и сериозен спад в цените на жилищата.

Ќа този етап продавачите не бързат да смъкват цените. “е н€мат спешна нужда да продават и об€вените цени са претърпели само лек спад.

 упувачите от сво€ страна не искат да купуват в несигурни времена. Ќ€кои от т€х се над€ват на по-сериозни намалени€ в цените, които може и да не се случат.†

¬ —офи€ и ѕловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. ÷ените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

¬ –усе е отбел€зан най-малък спад Ц малко над половин процент в сравнение с периода 13 €нуари Ц 12 март.

ѕо-големи разлики в цените има покрай „ерноморието.†¬еро€тно това е отражение и на сериозно засегнати€ туристически сезон тази година. ¬ Ѕургас е отбел€зан спад от 4% на апартаментите в града.

¬ъв ¬арна пък цените са паднали с почти 6% за същи€ период.÷ените на апартаментите в —тара «агора са били повли€ни най-много от кризата Covid-19 в Ѕългари€. —редните об€вени цени за продажба в града са паднали със 7%.

ƒруга интересна тенденци€ е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване.†“ези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повли€е на цените на квартирите в по-високи€ клас. ќсобено, ако отново има периоди на блокаж на туристически€ сектор в близките месеци.†

ƒва месеца след избухването на огнището на Covid-19†в Ѕългари€ се забел€зва значителен спад в об€вените за продажба жилища. Ѕро€т уникални об€ви за продажба на апартаменти е намал€л с 53% след об€в€ване на карантинните мерки в страната на 13 март, отчитат още от платформата.

Ќаред с кризата се†преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители.  оронавирусът фактически стопира продажбата на жилища в Ѕългари€, въпреки бързата реакци€ на брокерите, кaто гол€ма част от т€х въведоха шикора употреба на 3D огледи.

¬ по-големите градове у нас се забел€зва р€зък спад в предлагането на жилищата точно след об€в€ване на извънредното положение на 13 март.

Ќай-гол€м спад в об€вите - от 60%, е отбел€зан в —офи€, следван от —тара «агора - 58%.†¬ ѕловдив спадът е от 46%, ¬арна - 45%, а Ѕургас 48%. Ќай-малко засегнат от 6те най-големи града у нас града е –усе, където бро€т об€ви е намал€л с 40%, според данните на платформата.†

»ма и спад в търсенето от страна на купувачите.†Ѕро€т търсени€ на "имоти" и "апартаменти" в Google онаглед€ва този намал€л интерес за покупка.†≈ксперти в Ѕългари€ и чужбина предвещават, че това е само "пауза" в покупко-продажбите и те ще се случат на по-късен етап.

¬ 6-те големи града на Ѕългари€ бро€т апартаменти, об€вени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата. Ќай-силно засегната е —тара «агора със спад от 39%. –усе и ¬арна отбел€зват спад от 26%.

¬ ѕловдив бро€т об€ви е намал€л с 25%. ¬ —офи€ с 20%. ќт шестте града само Ѕургас е отбел€зал скромен ръст - 4% повече об€ви.†

— премахването на мерките, свързани с коронавируса се очаква пазарът на имоти в Ѕългари€ да се върне към нормални€ си ритъм,†а н€кои предвещават дори бум от отложени сделки.

ѕродължителни карантинни мерки рискуват†трайно затвар€не на бизнеси и по-висока безработица, като това ще има по-сериозни последстви€ и върху жилищата.

¬ момента обаче сме свидетели на безпрецедентна ситуаци€ и всички прогнози за пазара на имоти са трудни, тъй като той зависи повече от решени€та на политици и епидемиолози, отколкото пр€ко от участниците на пазара.
ќще по темата: общо новини по темата: 6218
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
предишна страница [ 1/1037 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ƒа попитаме един мошеник, който се занимава именно с това: Vassil Krushkov, какво е експертното ви мнение? рЯ§Ф
0
 
 
ѕисмо от умр€л получавал ли си рЯ§£рЯ§£рЯШВрЯ§£
+1
 
 
—лед месец-два пазара ще се напълни с евтини двустайни, почти всички са закупени на кредити и сега след отлива на наематели или ще свал€т наемите или ще продават апартаментите както беше през 2008.—ъщотот е със новото строителство.
0
 
 
това не са имоти , това са консервени кутии за те€ дето се кеф€т че отвън коопераци€та им изглежда гол€ма и лъскава и се кеф€т на н€кви фирмички стро€щи на апетитни локации , иначе вътре неможеш да се обърнеш и мебелировка по размер абсурд да си намериш , само ти€ дето нищо не разбират купуват подобни павилиони на стълби , това не е имот а тесен затвор и това се отнас€ за всички новостро€щи комплекси
0
 
 
ћного рано се задава този въпрос.ѕо-правилно би било да се пита има ли сделки след корона вируса?»ли да се пита-започнаха ли да огладн€ват брокерите?
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ‘евруари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕрезидентски избори 2021 г.
”биха възрастен човек в ѕловдив!
јрести в ѕловдив заради развратни жени
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: