Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поетът Георги Славов: Поезията е единственият начин да се борим с автоматизацията
Автор: Цвети Тончева 17:23 / 11.03.2024Коментари (0)968
©
Поезията като най-висша и най-дълбока форма на езика е единственият начин да се борим с автоматизацията. Тя е своеобразен начин да накараме времето да върви наобратно, не да го спрем, не да го забавим, просто да го обърнем. Това каза поетът Георги Славов в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. Той е на 25 години и зад гърба си има три самоиздадени стихосбирки.

Той говори за поезията от 20-те години на ХХ век през творчеството на двама поети – Езра Паунд и Т. С. Елиът.

Езра Паунд е родоначалник на имажинизма и прокарва японското влияние в западната литература. Той е известен с творбите си от първия период на своето творчество – от 1916-1920 г., когато пише кратките европейски варианти на хайку. "След Втората световна война издава "Кантоси“ – една дълга поема от 800 страници, която е много ценена в литературните кръгове. Той е голям талант и е помагал на много поети в началото на техния творчески път. Първото стихотворение на Т. С. Елиът е публикувано благодарение на него“, разказа Георги Славов.

Но Езра Паунд е и доста противоречива личност. Той е американец, който в началото на ХХ век работи като кореспондент в Западна Европа. През 1924 г. отива в Италия, където изразява подкрепа към фашизма и хитлеризма. По време на Втората световна война самите американци го изпращат в лудница.

Т. С. Елиът доминира литературната сцена в продължение на 30 години. Георги Славов представи първото стихотворение на автора – "Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок“. "Стихотворението е вдъхновено от Данте и е много интересно, защото то прокарва пътя за високия модернизъм и показва тоталното скъсване с класическата поезия“, обясни той.

Водещият на предаването Або говори за творчеството на поета Борис Христов, който определи като феномен в българската литература.

В последните години той се оттегля от публичните изяви и избира живот в едно отдалечено българско село, в което единствените трима жители са той и семейството му, разказа Або.

Христов има само три стихосбирки, и трите – създадени по време на комунистическия режим. "В изкуството си той вплита цялата свобода, отнета на човек по време на комунизма. Метафорите и сравненията, които той използва, са невероятни. Използва прости думи, но успява да постигне желания ефект. Това е чист талант. Един от най-умните съвети, които съм чувал за процеса на работа, е от него. Той ми каза "Помни, че талантът не е нищо повече от концентрация“, разказа Або.

Георги Славов определи Борис Христов като е един от най-талантливите ни поети. "Конче мое“ и "Честен кръст“ са любимите му стихотворения. "Много интересен образ, поетика, ритъм, римите са много интересни. Той е просто един завършен поет“, каза Славов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: