Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почти година няма следа от Мария! Майка й не спира да я търси с надеждата отново да я прегърне
Автор: Силвия Станева 10:46 / 18.07.2019Коментари (2)798
Все по-често ставаме свидетели на жени и деца жертви на домашно насилие и на родители, на които им е отнето  правото да виждат децата си. Всеки от нас може да си представи колко е тежко да те отделят от детето ти. В подобен жесток кошмар  живее Даниела Седмакова. От 11 месеца тя не спира да търси 8-годишната Мария Седмакова, която през август миналата година е отвлечена от собствения й баща - хирурга Христо Седмаков. За последно момиченцето и мъжът са били забелязани в Родопите, но следите им отново се губят. Репортер на Plovdiv24.bg се свърза с Даниела, която разказа трогателната си история за читателите на медията ни. Младата майка се надява чрез многобройната аудитория на Plovdiv24.bg да достигне до по-голям брой хора, за да може скоро да прегърне своето слънчице.

Последната информация, която Даниела има е, че че постоянно са в движение и обикалят малките населени места. С тях има жена, предполагам, майка му Лиляна (Лили) Кръстева-Седмакова. Жената се опасява, че бащата е успял да изведе детето в чужбина, въпреки че няма информация двамата да са напускали България и призова, ако някой види съпруга й и дъщеря й веднага да подаде сигнал в полицията. Даниела през сълзи споделя: " Преди година празнувахме рождения ми ден заедно и мислех, че скоро драмата ще е зад гърба ни и бъдещето ни заедно е зад ъгъла. Колко наивна съм била да вярвам, че едно съдебно решение ще внесе ред в хаоса... но когато имаш насреща си асоциален и вманиачен човек като Христо ситуациите винаги са с неочакван край. Вече минаха 2 години от както ни раздели с Мери и скоро ще е цяла една година от както не съм я виждала изобщо... Вече не знам как изглежда, колко е висока, колко дълга е косата й, дали е сменила всички зъбчета, дали още има акцент като говори на български..."

Вижте историята на Даниела и Мария:

"Аз съм Даниела Седмакова, майка на 8-годишната Мария, която е в неизвестност от 24 август. Тя е била изведена от дома ѝ в София, кв. Дианабад, където през последната година живее с баща си Христо. Бащата я укрива, за да не може да бъде изпълнено съдебно решение на Софийски Градски Съд от май 2018 г., потвърдено от Софийски Апелативен Съд на 21.08.2018 г., с което детето трябва да бъде предадено на майката и върнато в Англия като страна на обичайно местоживеене.

Семейството ми живее в Англия от 2008 г. С течение на времето отношенията ни с Христо се влошиха, аз не работех, грижих се за детето ни и бях финансово зависима от него. Христо се превърна във вечно недоволен и изключително контролиращ човек. Започна да става агресивен, след като думите му вече нямаха въздействие върху мен.

След една лятна ваканция в България през 2013 г. аз пожелах да остана с детето при родителите ми в България временно, докато преразгледаме отношенията си, исках също да съм близо до майка ми, която точно тогава имаше сериозни здравословни проблеми. Той реагира яростно, имаше заплахи за живота ми и на следващия ден аз успях да избягам с тогава 2-годишната Мария. 

Христо ме накара да вярвам, че се връщаме всички заедно, но ме остави без билет и отведе Мария обратно без мен. След многократни разговори в рамките на няколко дни той все пак даде шанс на семейството ни и ние отново заживяхме заедно в Англия. Щастието не продължи дълго и скоро нещата се върнаха към обичайното положение. Не разрешаваше детето да поддържа връзка с родителите ми, дори по Skype. Изискваше половината от заплатата ми, въпреки че беше поне 6-7 пъти по-малка от неговата. Никога не ми е давал пари за лични разходи, а аз продължавах да плащам за храна или покупки за детето, които покривах с моята част от заплатата.

Когато психологическият и физическият тормоз прекрачиха всички граници, аз потърсих емоционална подкрепа в лицето на организация за защита на жените от домашно насилие. Те ме свързаха с адвокат и задвижихме документите за представяне в съда. Отне доста дълго време и Христо разбра за действията ми, след като провери личния ми имейл и използва компютъра ми без мое разрешение.

Той беше много ядосан и искаше да напусна апартамента моментално без детето. Аз отказах и въпреки че активно търсих жилище, не исках да напусна преди да има някакво писмено съгласие помежду ни – доброволно или съдебно, за отглеждането на детето.

Притеснявах се, че няма да мога да я видя, ако аз напусна сама и седмици спах на неудобния двуместен диван в хола. След направени две срещи с медиатор в опит за уреждане на споделено попечителство, Христо се отказа и не пожела да продължи в тази насока. След като опитите за медиация пропаднаха, аз подадох документи в съда за разрешение да се изнеса заедно с детето и такова ми беше предоставено.

Последва дълъг съдебен процес в Англия, който приключи със споразумение за споделено отглеждане на детето, което Христо не прие. Само месец след решението, през юли 2017 г. дъщеря ми беше незаконно изведена от юрисдикцията на Англия и задържана в България от баща ѝ без моето знание и съгласие.

В становището си пред СГС той потвърждава, че е действал напълно съзнателно и е започнал да организира преместването си в България, още докато е било в ход делото за споделено попечителство в Англия. Неуважението към английския съд и неспазването на постановеното решение показват неговата нестабилност и готовност на всяка цена да се изпълни неговата воля въпреки пълно осъзнаване на нарушаването на закона и последствията от това.Никой не може да гарантира, че този човек ще спазва което и да е съдебно решение от тук нататък, което го прави неконтролируем и непредвидим. Неговата единствена цел е да отстрани мен, майката на дъщеря му, от живота й без каквито и да било основателни причини. В момента този сценарий се повтаря отново след решението на САС.

От отвличането на дъщеря ми през юли 2017 г. всякакъв контакт с нея ми беше отказван, в продължение на 7 месеца не я бях виждала или чувала и не знаех къде се намира. След започване на съдебното производство през февруари 2018 г. съдията постанови привременни мерки и можех да виждам Мария всеки втори и четвърти петък от месеца за час и половина в офиса на ДСП-Слатина поради опасенията на бащата, че искам да отвлека Мария. Всички знаем израза за крадеца, който вика “дръжте крадеца".

Христо беше подал декларация с невярно съдържание в частното училище, което Мария посещаваше - Британско училище в София, с която ми забраняваха да получа какъвто и да било достъп или информация за детето и развитието му. Училището иззе функциите на съда и ме лиши от родителски права без да е в компетенцията им. Въпреки показаните документи и съдебното решение от Англия. Подадох сигнал в Прокуратурата и не последва нищо.

Преди постановяването на привременните мерки, през януари 2017 г. при опит да се видя с Мария пред апартамента, в които живеят , Христо действаше агресивно и нападна мен и баща ми, държейки детето в ръце и не давайки ми никакъв контакт. Постави я в опасност, тъй като докато риташе и блъскаше нас, се подхлъзна в снега, падна на земята и легна с цялата си тежест върху нея и продължи да лежи така с минути. Случайни минувачи го молеха да стане, защото на детето не му е комфортно, но той не искаше. Този човек е опасен за себе си, детето си и всички около него, когато изпадне в пристъп на ярост. 

Въпреки постановените привременни мерки Христо нееднократно не водеше детето на срещите ни, говореше й срещу мен и я поставяше в ситуация да избира. За пропуснатите срещи има преписки в Софийска Районна Прокуратура, по които се работи. Под претекст, че детето е на училищна екскурзия той не я доведе два пъти, но от училището не потвърдиха тя да е посещавала такива мероприятия. Друг път когато съдебното заседание съвпадаше със срещата ни, Христо отказа да доведе детето след това. Не съм виждала дъщеря си от 27.07.2018 г. 

След влизането на съдебното решение на СГС в действие без право на обжалване на 21.08.2018 г. Мария отново е отвлечена от баща си, никой не ги е чувал и виждал от тогава. Наетият от мен частен съдебен изпълнител не успя да го намери в рамките на две седмици и когато разбрах, че е напуснал работа, това беше алармиращ сигнал, че той отново е избягал с нея. Сигнализирах в полицията веднага. Обявяването им за общодържавно издирване обаче беше забавено поради многото процедури, които всички институции трябва да спазват. Търпението ми се беше изчерпало и в средата на септември направих публичен призив във Фейсбук с надеждата, че ще бъдат забелязани някъде. След 2-3 седмици на напразни надежди и липса на следи, полицията реши да се обърне към медиите. Краткото им съобщение за издирване на баща и дъщеря обаче не представя пълната история и това стана повод за много спекулации и грозни коментари. Затова исках да внеса повече яснота и да разкажа моята история и битките си с един егоистичен баща и с институциите.

Като цяло Хагската конвенция е доста категорична за условията, при които детето трябва да бъде върнато в държавата, където е пребивавало преди това. Процедурата е опростена и предвидените срокове са кратки. Например в Германия и Полша целият процес може да приключи за седмици. В България обаче процедурата е тромава, институциите си прехвърлят отговорност постоянно. Вместо предвидените 6 седмици за обработка на документите от отдел “Международна защита на детето" към Министерство на правосъдието, процесът отне месеци. Документите бяха внесени в съда 4 месеца по-късно. 

Със сигурност можеше да се вземат и превантивни мерки след обявяване на окончателното решение, за да не се повтаря сценария с изчезването на детето отново. Многократно молих паспортите им да бъдат задържани, докато приключи делото и има решение и изпълнение. Не беше в компетенцията на никой да го направи. Също така след обявяване на решението не последва никаква реакция от “Международна закрила на детето" с цел подпомагане на изпълнението. Трябваше аз чрез адвоката ми да се свържа с частен съдебен изпълнител, който да се заеме с изпълнителното дело. През това време бащата вече е бил изчезнал с детето. 

Мария отново е поставена в неблагоприятна ситуация, далече от майка си, от роднини и приятели, които е имала около себе си до този момент, далеч от дома й в последната една година, непосещаваща училището, в което е била ученичка предходната година. Тя е под физическия и емоционален контрол на баща си и третирана като куфар, който може да бъде местен по негово желание. 

Христо е нестабилен и непредвидим. Неговите действия са срещу интересите на детето и осигуряването на сигурна среда за отглеждане. Той се води единствено от неговите интереси и желанието му да нарани мен, майката. 

Надявам се институциите да започнат да комуникират помежду си и да намалят сроковете за елементарни запитвания, за да не бавят работата на полицията, която се опитва да ги открие вече няколко месеца!

Надявам се скоро да мога да прегърна отново дъщеря си и да можем да наваксаме пропуснатите моменти, да й предоставя спокойна и любяща обстановка, в която да расте щастлива и уверена в себе си!

Екипът на Plovdiv24.bg уважава правото на всеки да е невинен до доказване на противното, затова сме готови да дадем думата и на другата засегната страна в спора за родителски права.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
...на следващия ден аз успях да избягам с тогава 2-годишната Мария.... аз потърсих емоционална подкрепа в лицето на организация за защита на жените от домашно насилие. Те ме свързаха с адвокат и задвижихме документите за представяне в съд...Не прави това,което не искаш на теб да ти направят.Бащата на детето е изгубил доверие в майката.Тя го е отвлекла още на 2г. Подготвила се е с адвокати и по ЗДН да му го отнеме.Детето е български гражданин. Как бащата ще го вижда при споделено родителство или през седмица ако живее в България ? Не съда,на майката трябва да и пука.Но явно тя достатъчно много е "свършила" за да реве сега. Да се сърди на себе си.
0
 
 
Тя един път вече е отвлякла дъщеря си,като е било детето на 2г. Англия не е родина на дете с българско гражданство.Ако замине там с детето ,бащата ще го вижда ли през седмица ? Я нека си направи равносметка какви ги е вършила до момента и сега какво получава! Отвлякла я е.Домашно насилие му е спретнала,сигурно се е гаврила ,да не я вижда и накрая иска да я отведе в Англия...Какво и пука,какво ще коства на бащата да вижда често детето си.Така ли ?Айде сега да видиш какво е. Никога не върши неща,които не искаш на теб да правят.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: