Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
ѕочина —паска ћитрова
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 12:30 / 29.06.2020 оментари (263)112
© Ѕ√Ќ≈—
—паска ћитрова, ко€то дълги години води битки, за да прибере детето си у дома, е починала снощи в –епублика —еверна ћакедони€. Ѕорбата за родителски права изтощила до краен предел борбената жена и уви т€ била повалена от тежко забол€ване, което не могла да пребори, пише†strumadnes.com.

ƒо последни€ си ден —паска е жив€ла заедно с дъщеричката си —узана, ко€то е на 14 години. »звестно време —паска жив€ в Ѕанско. ћитрова, ко€то има и българско гражданство и дълги години води съдебни битки срещу бивши€ си съпруг както в —еверна ћакедони€, така и в —трасбург, за да вземе детето си при себе си. ѕроблемът ѝ достигна и бе коментиран преди време и от премиера Ѕойко Ѕорисов. †

ѕървоначално —паска ћитрова загуби съдебни€ процес за родителски права над малката си дъщеричка —узана, когато детето бе на 2 години. —ъдът в √евгели реши момиченцето да остане при бивши€ й съпруг Ц сърбинът ¬оислав —авич. ћакедонските магистрати осъдиха ћитрова да плаща месечно на съпруга си по 40 евро. ћинистерството на външните работи (ћ¬н–) с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанци€ процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка —паска ћитрова в –епублика ћакедони€, не е бил прозрачен, за€виха тогава от българското ведомство.

"ѕроцесът бе проведен в услови€та на силно негативна обществена атмосфера, част от ко€то б€ха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на ћитрова с детето йУ, пишеше в позици€та. "Ќе приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в —копие при гледането на делото предвид извънредно големи€ обществен интерес и в двете държавиУ, за€виха тогава от ћ¬н–.

ƒрамата с българската гражданка —паска ћитрова продължи н€колко години. “€ лежа в затвора в »дризово три месеца през 2009 г. Ќаказанието на ћитрова бе наложено по бракоразводен процес, тъй като не спазила указанието на съда да предостав€ на мъжа си ста€ в къщата на родителите й, където той да посещава дъщеричката им —узана.

¬ крайна сметка през 2011 г. ¬ърховни€т апелативен съд в ћакедони€ реши окончателно, че родителските права принадлежат на ћитрова и детето й бе върнато. ќпелото ще бъде днес от 12:00 ч. на старите български гробища в —еверна ћакедони€. “€ ще бъде погребана близо до гроба на войводата Ћеонид янков. «асега не е €сно кой ще се грижи за непълнолетната й дъщер€.


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
Ѕог да € прости! ≈дна българка от ћакедони€!
0
 
 
Ѕоже,колко мъка има по този —в€т,Ѕоже!рЯШҐ—ветъл път и едно по-добро м€сто!
0
 
 
Ќа парата всицхки сте големи, на проблема ви нкма, мисхоци!!!
0
 
 
«асхтото нкма кои цхадур да направи на хорк като нек.
0
 
 
Ѕог да к прости, да поцхива в мир йената!!! Ќасхите скапанкци по-нагоре да му мислкт!!!
0
 
 
ћир и светлина по път€ на душатайрЯМє
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ќктомври 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: