Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close




«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
ѕловдивски лекар от »спани€: —трах ме е да отида на работа
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 15:25 / 03.04.2020 оментари (6)527
©
ƒ-р —лавина ћанева е от ѕловдив. ∆ивее от близо 20 години в ћадрид. —ледвала е медицина в »спани€ и в —јў. –аботи в мадридска клиника като радиолог. ≈то какво казва пред "ƒойче ¬еле".

—поред официалната статистика, »спани€ е на трето м€сто по бро€ на заразените с коронавирус в света - с над 112 000 души, и на второ м€сто по бро€ на жертвите - с над 10 300. ќпишете накратко ситуаци€та.  акво виждате ¬ие в ћадрид?

ƒ-р —лавина ћанева:†¬секи ден мои колеги или при€тели губ€т свой близък човек - майка, баща или при€тел. ѕроблемът на нови€ коронавирус е - и това се вижда на скенера, че само за 24 часа може да се стигне до белодробна фиброза. “ова означава, че пациентът тр€бва да бъде поставен на изкуствено дишане, но за съжаление апаратурата не е достатъчна.  олегите от спешно отделение решават всеки ден кой да живее и кой да умре. ”жас, който ние, лекарите не сме прежив€вали в такава форма. Ќай-тежко е за колегите на първа лини€.

«асегнато ли е ¬ашето семейство?

ƒ-р —лавина ћанева:†ѕреди три седмици тригодишната ми дъщер€ беше тежко болна - със съмнение за  овид-19. »маше проблеми с дишането, температура 39,8. Ѕ€хме в болницата. Ќо н€маше тестове - нито за детето, нито за нас, родителите ѝ. “огава пазеха тестовете за рисковите групи. ¬ »спани€ има много случаи на млади хора и деца, заразени с коронавирус, които прекарват много тежко болестта, н€кои умират. јз и съпругът ми, който също е лекар, сме все още под домашна карантина, защото и ние имахме симптоми. јз не съм лекар на първа лини€, радиолог съм и в момента мога да работ€ от вкъщи, защото изчитам торакс и белодробните картини. ќпас€вам се обаче, че и аз съвсем скоро ще бъда извикана в болницата, защото повечето мои колеги се разбол€ват. јко тр€бва да бъда честна: за първи път ме е страх да отида на работа. ћоже би и защото вече имам дете.

 аква е ситуаци€та сега? »ма ли повече тестове?

ƒ-р —лавина ћанева:†ѕреди три седмици в големите болници имаше тестове само за пациенти с тежка билатерална пневмони€ и рискови фактори (диабет, трансплант, онкоболен, пулмонарни проблеми, други хронични болести, възрастни хора). —ега тестовете са повече, но не се знае колко. Ќо ние, лекарите, не сме информирани за точни€ им брой.

¬€рно ли е, че н€ма достатъчно маски и екипировка за испанските лекари?

ƒ-р —лавина ћанева:†Ќещата със защитното облекло и маските до миналата седмица б€ха трагични. ѕрез март аз получих една-единствена маска за общо три седмици. —ега е малко по-добре. ¬ момента лекарите получават по една маска, една хартиена манта и ръкавици всеки ден. ѕовечето консумативи сега отиват в бърза помощ и реанимаци€та, където рискът е по-гол€м.

 акъв е профилът на заразените и жертвите на  овид-19 в »спани€?

ƒ-р —лавина ћанева:†«аразени са хора от вс€какви възрастови групи - сред т€х има много възрастни, но и много млади, има и деца. ј жертвите са най-вече по-възрастни хора. Ќо има и по-млади, които развиват масивна белодробна фиброза, ко€то ние просто не можем да си об€сним.

ћой колега, специалист по вътрешни болести на 72 години, който все още работеше, тъкмо беше диагностициран с рак, но без никакви разсейки и имаше огромни шансове да оздравее. “ой почина след зараза с коронавирус. ѕочинаха родителите на много мои при€тели и колеги. “а те б€ха по на 70, н€кои - и по-млади. ћога да изреждам дълго. —писъкът с€каш е безкраен.

Ќ€маме представа колко реална е официалната сатистика. ћного хора, много колеги, а и самите ние сме със симптоми и ни се нарежда да стоим вкъщи. —татистиката обхваща само бро€т на онези болни, които са били тествани в болнично заведение. ≈пидемиолози напоследък казват, че в »спани€ има 7 милиона заразени с коронавирус.

Ќо н€кои експерти се отнас€т скептично към тези цифри.

ƒ-р —лавина ћанева:†ƒа, защото още н€ма официална статистика. ќще преди 3 седмици имах разговор с епидемиолог, който консултира испанското здравно министерство. “ой сподели, че според изчислени€та поне 30% от населението на ћадрид ще се зарази, т.е. над 1 милион души само в столицата.

» още н€колко интересни числа: в »спани€ бро€т на заразените и на жертвите е почти колкото в »тали€. Ќо излекуваните в »спани€ са повече, отколкото в »тали€ - 26 000 срещу 18 000. «ащо?

ƒ-р —лавина ћанева:†¬сички статистики сега все още са нереални. ўе знаем повече след време. ћоже би чак след години.

«ащо в »спани€ се стигна дотук?

ƒ-р —лавина ћанева:†ѕърво защото не се следваха съветите на —ветовната здравна организаци€. Ќе си взехме веднага поука от »тали€. ¬ болницата “орехон, където работех преди, пристигнаха първите двама пациенти, завърнали се от »тали€. Ќо те не б€ха изолирани достатъчно внимателно. ¬ началото дори в болницата казваха на лекарите, че н€ма нужда да нос€т защитни маски, "за да не плашат пациентитеУ. Ћипсваше €сна концепци€ у властта и дисциплина у гражданите. Ћипсваха инвестиции в здравеопазването.

ћного е важно да се инвестира в спешната медицина. “ам отношението към лекарите - и в »спани€, но и в Ѕългари€ - не е достатъчно добро. “ова е много тежка специалност, а не е добре заплатена. “рудно е да се намери специализиран персонал с опит, защото никой не издържа. —ега обаче ц€л св€т ръкопл€ска именно на тези медици. “е не искат да им се пл€ска, искат да си вършат работата добре и да се чувстват признати от обществото.

 ато ц€ло през годините не се залагаше на превенци€та. ”чените напом€ха, че след епидеми€та от “ќ–— през 2003 нещата н€кой ден ще се повтор€т, защото това е цикъл. Ќикой не им обърна внимание. ѕериодично вирусите мутират. ћного вируси тръгват от животните. ѕроблемът е, че животни, за които се знае, че са инкубатори на едни от най-тежките вируси, имат контакт с хората. Ќикое правителство не е предприело сериозни мерки в тази посока. ј всичко е много т€сно свързано.

Ћовът и†търгови€та с диви животни все още не са забранени. “радиционната китайска медицина залага често на животните и има много хора, които в€рват на методите ѝ. ƒа, в н€кои аспекти т€ е помогнала, но в други много греши.  итайската медицина тр€бва да се преустрои към днешни€ св€т - св€т, в който изсичат дървета, избиват животни. “ова също е сред причините, поради които се увеличават мутациите на вирусите. √енетично вирусите и бактериите имат специални гени, които им помагат да оживе€т, те мутират и могат да си намер€т по-добър "домакинУ. јко не внимаваме и не се подготвим, следващи€ път ще е още по-лошо.

 акви съвети отправ€те към хората?  ак да се държат в тази ситуаци€?

ƒ-р —лавина ћанева:†ƒа са много дисциплинирани и да се придържат стриктно към съветите на здравните органи. «а микроорганизмите н€ма различни географски ширини. —ъветите са простички и вече ги знаем: социална дистанци€ и повишена хигиена след всеки контакт. ’ората тр€бва да зна€т, че всеки един предмет, всеки един човек е потенциален носител на вируса. “ова е временна ситуаци€. ўе се справим, но само ако сме единни.

¬с€ват ли медиите паника? “р€бва ли да се говори толкова много за  овид-19?

ƒ-р —лавина ћанева:†—ега живеем във време на пандеми€. Ќие водим война. ¬секи ден се решава кой има повече шанс да живее, според клинични параметри, и кой да умре. ¬ »спани€ това се случва на всеки 16 минути. ѕодобна война не сме водили никога. јко медиите информират за това, тогава си вършат работата добре.




ќще по темата: общо новини по темата: 5653
19.01.2021 »
19.01.2021 »
19.01.2021 »
19.01.2021 »
19.01.2021 »
19.01.2021 »
предишна страница [ 1/943 ] следващата страница






«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
“ук коментиращите смърта на бащата на р≈зидента и из€влението му днес ги н€ма. “е са дрисък за един път и тук н€ма какво да коментират.
+1
 
 
≈гати лекарите....не можели да си об€сн€т?!?
Aнонимен
на 03.04.2020 г.
0
 
 
»спанска лекарка с пловдивски корени.
0
 
 
Stoyan Kaloyanov ƒок ако искаш сподели това на стената ти. ѕри теб повече хора ще вид€т.
+1
 
 
как звучи само: ѕЋовдиска лекарка от »—ѕјЌ»я рЯШВрЯ§£рЯШВ
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« януари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕърва лига, сезон 2020/2021
√рипна епидеми€ обхвана страната
ѕърви€т учебен ден
“ежка катастрофа край границата отне три живота
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: