Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пловдивчанка осъди фирма за бързи кредити и вместо 11584 ще връща 3700 лева
Автор: Цвети Тончева 12:47 / 19.10.2021Коментари (0)257
©
Пловдивският районен съд отсъди справедливо решение за ползвател на бързи кредити, като изкара наяве порочната практика за определянето на лихвите и наложения годишен процент на разходите /ГПР/ при тези кредити, предаде репортер на Plovdiv24/.bg.

Този случай показва, че когато човек е притиснат от нуждата да вземе бързи пари на заем, трябва добре да знае правата си и да ги отстоява. В противен случай рискува да попадне под ножа на кредиторите.

Съдът в Пловдив призна за недействителен договор, сключен между пловдивчанка и "Профи Кредит България“ ЕООД, поради това, че посоченият в договора ГПР не съответства на действителния ГПР. При извод за недействителност на договора съобразно чл. 23 ЗПК потребителят дължи да върне само чистата стойност на кредита, а именно 3700 лева. Не така е щяло да бъде обаче, ако жената не е завела делото, тъй като кредиторът на бързи кредити е искал от нея сумата от 11584,55 лева.

В исковата молба на жената, която явно е ползвала добри адвокати, се твърди, че страните по делото са сключили договор за кредит, по силата на който ответникът е предоставил сумата в размер на 5000 лв. при годишен лихвен процент от 37,65 % и ГПР – 41 %. Срокът на погасяване на заема бил 41 месеца.

Била постигната договореност за заплащане на пакет от допълнителни услуги в размер на 4213,57 лв., като за срока на договора следвало да се върне сумата от общо 11584,55 лв. Ищцата твърди, че договореният лихвен процент нарушавал добрите нрави, като излага подробни съображения в тази насока.

Намира, че при заем с кратък срок от 41 месеца, какъвто е настоящият, уговарянето на възнаградителна лихва в размер на 200 % от стойността на заема не е съразмерно с разходите, които прави заемодателят, нито с риска, който носи, нито с размера на добросъвестно очакваната от сделката печалба. Поддържа, че е налице заобикаляне на чл.19, ал.4 ЗПК, като с уговорката да се заплаща пакет от допълнителни услуги се нарушавало изискването ГПР да не бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута.

Намира, че са нищожни като противоречащи на добрите нрави и като неравноправни по смисъла на ЗЗП клаузите на договора за заем, в които е посочено, че ГПР е в размер на 41 %, а действителният ГПР е различен от посочения. В общия разход по кредита се включват всички видове разходи, пряко свързани с договора за потребителски кредит, каквито са и уговорените "допълнителни услуги“. Поради това този разход по кредита, следва да се включи в ГПР, което не е сторено в случая, което прави договора недействителен.

В конкретният случай съдът дори осъди "Профи Кредит България“ ЕООД да заплати на пострадалото лице сумата от 318,54 лева (триста и осемнадесет лева и петдесет и четири стотинки) за съдебно деловодни разноски в производството и сумата от 524 лева (петстотин двадесет и четири лева), представляваща адвокатски хонорар в производството по делото.

При извод за недействителност на договора съобразно чл. 23 ЗПК потребителят дължи да върне на "Профи Кредит България“ ЕООД само чистата стойност на кредита, а именно 3700 лева.

Решението на Районния съд може да бъде обжалвано от страните в двуседмичен срок пред Окръжен съд Пловдив.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: