Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пленумът на ВСС ще разглежда извънредно компетентността на органа за избора на Сарафов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:06 / 18.06.2023Коментари (0)360
©
Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ще инициира включването на точка в дневния ред на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък за обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор.

Както е известно, колегията на прокурорите във ВСС избра заместник-главния прокурор Сарафов временно да изпълнява функциите на отстранения от поста Иван Гешев. Различни експерти и дори членове на ВСС коментираха, че е спорно дали колегията или пленумът на ВСС са в правото да изберат изпълняващ длъжността главен прокурор.

“Тъй като дневният ред на заседанието на ВСС в четвъртък вече е определен, аз ще предложа включването на извънредна точка, в която да се разгледа въпросът за компетентността на органа по избора. Ако не бъде приета, със сигурност ще включа такава точка на следващото заседание другия четвъртък", обяви Славов пред БНР и бТВ.

Министър Славов заяви, че ще се придържа към процедурите по отношение на избора на и.д. главен прокурор. На първо място той ще постави въпроса за компетентността на колегията да пристъпи към такъв избор. Следваща възможна стъпка е решението да се обжалва във Върховния административен съд (ВАС).

Според него Борислав Сарафов започва да изпълнява функциите си с много ниска степен на доверие поради редица фактори - и свързани с неговата кариера и досегашна дейност като заместник-главен прокурор, и по начина, по който беше скоростно и без широко обществено обсъждане избран на мястото на Гешев.

"Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор", коментира Славов, като отново припомни, че за главен прокурор има заложени изисквания в закона да притежават високи професионални и нравствени качества.

Той допълни, че вероятно е изкушаващо да се мисли, че отстраняването на Иван Гешев се е случило, защото хората, които държат ключа към мнозинствата в съдебната система и във Висшия съдебен съвет, са го използвали и са завъртели ключалката.

"Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор, толкова много провинения и нарушения имаше. Тогавашното мнозинство във ВСС не го освободи. Хора, които доскоро бяха монолитното мнозинство зад главния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави впечатление за външна намеса в целия процес", коментира той.

По думите на Атанас Славов първият тест за Борислав Сарафов ще бъде при избора му на заместници.

"Ако иска да работи за успокояване на напрежението в системата на прокуратурата, трябва да предложи за свои заместници хора, доказали своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки... Има нива в прокуратурата, които трябва да минат през проверка за интегритет и професионализъм, след като са изпълнявали поръчки, идващи от главния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с простото му обръщане с обратен знак. Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, използвайки същите методи, това е ясен сигнал какво ще последва".

Още по темата: общо новини по темата: 353
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: