Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Please ASK! е европейски проект, който създава мрежа от професионалисти в сферата на научния театър
Автор: Живко Кръстев 14:49 / 25.03.2024Коментари (0)923
©
Please ASK! е европейски проект, който "Арте Урбана“ координира заедно с партньорски организации от Унгария и Чехия. Всяка една от тези организации има задачата да продуцира спектакъл на научна тема. Това каза Димитър Узунов – основател на творческия колектив "Арте Урбана Колектив“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

В българския екип участват астрофизикът д-р Владимир Божилов и доцентът по молекулярна биология към БАН д-р Милена Георгиева, режисьорът и актьор Димитър Узунов, музикантът Никола Груев - Котарашки, сценографът Никола Налбантов, графичният дизайнер Елена Гамалова. "С режисьора преценихме, че имаме нужда от актриса и хореограф, така че в момента тече отворена програма до 12 април“, допълни Узунов.

Темата на проекта им ще бъде "Астробиология“.

Проектът е важен етап в създаването на европейска мрежа от професионалисти в сферата на научния театър. В основата му е пресечната точка между науката и изкуството в съвременния свят.

"Тепърва предстои целият продукционен процес, в който ще се пише сценарий. Лятото има една творческа резиденция с всички екипи. Премиерата на българския проект ще бъде през април или май 2025 г., а всички три проекта ще бъдат представени на фестивала "Театър на чудесата“ в София в "Топлоцентрала“ през есента на 2025 г.“, разказа Димитър Узунов.

Публиката ще бъде ангажирана в творческия продукт. "Търсехме име, което да е интерактивно, да кани публиката по някакъв начин“, допълни режисьорът.

Графичният дизайнер Елена Гамалова е част от "Арте Урбана Колектив“ от 2017 г. Графичният дизайн по думите й е средство, което може да доразвие всеки проект. "Технологиите допринасят, улесняват, създават много по-интересни взаимодействия между различни сфери на изкуството, миксират различни медиуми. За да се представи дадено произведение – сценично или каквото и да било, е много важно как се комуникира, към кого е насочено. Това, което отличава този тип събития, е непрекъснатото взаимодействие с публиката“, отбеляза тя.

Много е важно творецът да има широк диапазон за вдъхновение, подчерта Елена Гамалова. "Човек трябва да намира вдъхновение във всичко. Колкото по-богат и голям кръгозор имаш, толкова по-лесно ти става да създадеш нещо, което да е интересно за дадената сфера, към която е насочено".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: