Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Планови проверки във всички медицински вузове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:56 / 28.09.2016Коментари (0)488
©
Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева е поръчала планови проверки във всички медицински университети в страната. Тя уточни, че две от тези висши учебни заведения вече са проверени. Вчера тя обяви, че сезира ДАНС и прокуратурата за нарушения в Медицинския университет в София, установени с одит извършен от Министерството на образованието и науката.

Междувременно днес стана ясно, че Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет - София акад. Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба.

"Не толерирам каквото и да било нарушение на българския закон, смятам, че една страна се развива добре, когато има ред, коментира днес министърът. Няма да затая никаква истина, когато има нарушения, единственият начин да се преборим с тях е да ги извадим на светло" заяви Кунева, цитирана от БТА.

Кунева допълни, че екипът, който е правил одит, е абсолютно професионален и ще продължи да работи във сферите, свързани с работата на МОН.

"Друго, което ще направим за подобряване на управлението на висшите училища, е заедно със Съвета на ректорите да видим дали не се налага промяна в Закона за висшето образование, за да можем по добър начин да съчетаем академичната автономия с изразходването на публичен ресурс", посочи още министърът на образованието.

Според одитния доклад по време на управлението на акад. Ваньо Митев са били сключени договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София. Установено е, че в периода 2014 г. - 2016 г. МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. 

Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по "Медицина" и "Дентална медицина". За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години. Тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор( ЗФУКПС).

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др. без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. "Range Rover Sport 4 х4" през 2014г. на стойност 177 108 лв. Според одитиращите от МОН тези разходи са извършени в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: