Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Дончев, КТ "Подкрепа": Има опасност от ескалация на напрежението в "Български пощи" заради срамните доходи
Автор: Цвети Тончева 14:51 / 24.01.2023Коментари (0)378
©
Символичните ни протести по всички пощенски станции започнахме още преди месец, с идеята, че искаме да се увеличат възнагражденията на работещите. Това каза за Агенция "Фокус" Пламен Дончев, председател на Федерация “Съобщения" към КТ “Подкрепа".

"С тогавашното ръководство на "Български пощи" ние коментирахме тази ситуация, а те ни препращаха към служебния министър и естествено, нищо не се случи. Като назначиха новия, на една опознавателна среща, ние му казахме за тези наши искания. Казахме, че сме ги предявили и към предишното ръководство и че сме стартирали преговори и искаме да нараснат доходите, защото са срамно ниски", обясни Дончев.

Преди около 10 дни синдикатът е входирал и официално писмо по Закона за уреждане на колективните спорове, в което са разписани исканията.

"На 2 февруари ще имаме среща с ръководството и респективно и Съвет за тристранно сътрудничество и ще обсъждаме това наше искане. Ще разберем какви са нагласите и вижданията на работодателя", каза още Дончев.

Ако не се стигне до споразумение, работещите в "Български пощи" стартират необходимите действия по Закона за колективните спорове, за да преминат на по-късен етап към ефективна стачка. Изисква се подписка, в която да се съберат над 50% от гласовете на работещите в дружеството, за да се пристъпи към ефективни действия. 

Вероятно, преди това ще има едночасова предупредителна стачка, за която не се изискват подписи. 

По думите на Пламен Дончев, от октомври, когато са започнали тези преговори, до сега прави впечатление, че никой не се интересува от тях, те са неглижирани. "Говори се постоянно за загуби и едни пари се наливат, но не се знае къде отиват те. Като резултат от това всичко рикошира върху доходите на хората. Дотолкова е назрял моментът и е напрегнато положението в системата, хората не издържат и  може да се получат и стихийни неща, които ще прераснат в нещо друго ,неорганизирано и би могло да стане проблем. Толкова им е писнало на хората. Искрено се надявам това положение да не рефлектира към клиентите. 

Заплатата на работещите в български пощи е много под 1000 лева. След удръжки и данъци тя е около 720 лева. Такавма заплата взимат над 79% от работещите в системата. Това е дори под тази, която определят за минимална работна заплата в страната, твърди Дончев. 

Очаква се срещата с ръководството да е на 2 февруари.Веднага след това стартира подписката, а след нея и ефективните стачни действия.  Докато се събират подписите ще вървят и едночасови стачки по места в страната. 

"Състоянието в пощите е мултиплицирано състояние на държавата. Трябва да се замислят управляващите, че вече няма накъде, ножът е опрял до кокала. 

Хората едва успяват да си платят сметките", коментира още Пламен Дончев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: