Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пик на острите респираторни заболявания сред децата у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:49 / 10.12.2022Коментари (0)238
©
Пик на острите респираторни заболявания сред децата. Обезпокоени родители търсят информация дали причината не е грипна вълна и ако да, каква е тя и как биха могли да предпазят децата си.

"Повторяеми са, но не мога да кажа епидемия". Така д-р Бисер Тодоров обяснява как най-точно изглеждат симптомите на пациентите, които е прегледал само през половината от работния си ден. Децата, които са влезли в кабинета му от сутринта до обяд, са 15.

"Тенденцията я има от около 10-15 дни, но последната седмица, може би, са доста повече от обичайното. Отделението ни се запълни на няколко пъти до максималния си капацитет", обясни педиатърът пред NOVA.

Елена Диманова, като баба на няколко внучета, се интересува от това, което се случва. "Чувам, че започнаха скарлатина, шарки - в детските градини, но все пак в България не са смъртоносни, както във Великобритания", казва тя.  

Според лекарите обаче не може да се говори за пик на заболелите от скарлатина у нас. "Има случаи, но те не са необичайни като честота за сезона. Заболяването е характерно за сезона и не може да се каже, че има епидемия и някакво излизане от нормите", посочи д-р Тодоров.

На практика, тази година се случва така, че в периода на сезонни заболявания се наблюдава остро нарастване на броя пациенти на възраст под седем години и по-рядко са засегнати по-големите деца.

Медиците смятат, че няма основание за безпокойство, а острият бум на остри респираторни заболявания наричат феномен. "Заради ефекта на продължителната изолация при децата. Те са били изолирани в периода, когато имунитетът им е съзрявал. Ситуацията е характерна за сезона, но честотата е по-висока", добави докторът.

Честота може да бъде намалена с няколко прости правила: "Първо – когато усетите отрано, че детето има някакъв проблем, не упорствайте да го връщате в детското заведение. Не водете децата си в големите магазини. Това са места, където възрастните, които имат сравнително зрял имунитет, разпространяват вируса. Не всички възрастни боледуват, но децата в момента са уязвими", предупреди педиатърът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: