Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Певицата Ваня Костова е починала
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:50 / 06.05.2021Коментари (0)570
©
Почина певицата Ваня Костова. Тъжната вест потвърдиха нейни близки. 

Към момента причините за трагичната кончина на обичаната от всички българи певица не са известни. 

Ваня Костова бе една от най-обичаните български певици десетилетия наред. През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група "Тоника СВ“. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Започват репетиции по 8 часа на ден. Първоначално за няколко месеца са на пробен период без заплащане.

През лятото на същата година на път за поредната репетиция Ваня е блъсната от кола и е в критично състояние поради бременността си. Дълго време не пее. За щастие всичко се разминава благополучно.

През март 1981 г. се ражда синът ѝ Боян Михайлов. Малко след това Костова се разделя със съпруга си – музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия.

Продуцентът и основателят на групата композиторът Стефан Диомов започва усилено да пише свои и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с "Тоника СВ“ – "Приятели“ по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса "Мелодия на годината '81“.

Популярността на "Тоника СВ“ бързо расте благодарение на Българската телевизия и Българското радио, които излъчват техни песни постоянно. През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен "Приятели“.

Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като "Приятели“, "Аз и моето момиче“, "Като сън“, "Конче мое“, "Къде си“, "Вместо сбогом“, "Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност. Дори очилата, които носи постоянно, също са в неин плюс. Друга певица с очила освен нея и Доника Венкова няма в естрадата и първоначално всички я наричат "момичето с очилата и хубавия глас“.

През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум "Песни от концерт“, който е директен запис от неин концерт в НДК. На "Пролетния радиоконкурс-Пролет '87“ участва с песента "Искам да ти кажа“ – музика Стефан Диомов, текст Михаил Белчев. На "Мелодия на годината '87“ участва със същата песен.

В края на 1991 г. издава втория си албум "Рождество“. Песните в него са най-силните балади в българската поп музика за всички времена като: "Рождество“ – музика Пламен Ставрев, текст Пейо Пантелеев, "Нека бъда твоята есен“ и "Закъснялата любов“ и двете по музика на Тончо Русев и стихове на Станка Пенчева, "Вишна“ – музика Тончо Русев, стихове Блага Димитрова, "Дом от мечти“ – музика Стефан Диомов, текст Петър Чухлев и "Любовта, която ни спаси“ – музика Мария Ганева, текст Петър Анастасов.

През 1996 г. издава третия си албум "Пътят“, който включва най-доброто от нейния репертоар. На фестивала "Бургас и морето“ '96 песента "Молитва“, изпята от Ваня Костова, печели втора награда. Музиката е на Хайгашод Агасян, а стиховете на поетесата Павлина Стаменова.

Ваня Костова е единствената българска поп певица, която изпълнява автентични народни песни с невероятно майсторство. Народните песни, които знае, са повече от естрадните, с които е известна. Някои от тях са "Бела съм бела юначе“, "Калиманку денку“, "Хей, поле широко“, "Лале ли си, зюмбюл ли си“, "Петко Ради пръстен даде“, "Великената хубост“ и други.

През 1998 г. Ваня Костова за първи път композира песен. Това е песента по стихове на Петя Дубарова "Звезди в мойта нощ“. На "Бургас и морето“ същата година Ваня Костова печели като композитор на песента първото място. Баладата е много силна и издържана по всякакви критерии.

През 2001 г. Ваня Костова напуска "Фамилия Тоника“ и продължава изцяло самостоятелната си кариера. Същата година издава поредния си албум "Море от нежност“ – изцяло по музика на Иван Михайлов. Със заглавната песен на този диск се представя на "Бургас и морето“ през лятото на 2002 г.

От 2004 г. освен самостоятелно се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

През 2008 г. издава два диска с най-добрите си песни озаглавени – "За старата любов“ и "Закъснялата любов“. Песните в тези дискове включват хитове от репертоара на "Тоника-СВ“, в които Ваня е била солистка като "Приятели“, "Мария“, "Обич“, "Конче мое“, "Старата игра“, "За старата любов“, "Цвете за обич“, "Очакване за пролет“ и др. Всички от тях са нови версии с изключение на баладата от 1983 г. "Цвете за обич“, която е в оргиналния вариант. Освен песните от репертоара на "Тоника-СВ“, в албумите има и много песни от соловата кариера на Ваня Костова.

През 2015 г. след изгладени отношения с колегите си отново се събира с "Тоника-СВ“, с които участват на бенефисния концерт на Стефан Диомов – "Хайде заедно“. Следват много участия и концерти с групата във Варна, Бургас, София, Плевен, Пловдив и др.


През лятото на 2018 г. "Тоника-СВ“ участва в рецитала на "Бургас и морето“ в памет на композитора Тончо Русев с песента му "Нощна песен“. Успоредно с участията си с "Тоника-СВ“, Ваня Костова продължава изключително и соловата си кариера. През септември влиза в къщата на Vip Brother, където завършва на шеста позиция. През декември същата година участва самостоятелно и с "Тоника-СВ“ в концерта "Бяла Коледа“ в Бургаската опера.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: