Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пет неща, за които да внимаваме при покупка на нов апартамент
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:51 / 09.12.2022Коментари (0)173
©
Новият апартамент означава както нови възможности за вас и вашето семейство, така и нови предизвикателства. Умело можете да се справите с тези предизвикателства като балансирате между задължителните и маловажните ви изисквания и когато е възможно, да направите необходимия малък компромис. Съществуват, обаче обстоятелства, с които не можете да се примирите и именно за тях трябва да внимавате, когато купувате нов апартамент, пише "Труд".

Местоположение

На местоположението трябва да обърнете специално внимание. Ако искате да се намирате по-близо до работата си и децата ви посещават определени училища или детски градини, потърсете апартамент в района. В този случай може да се наложи да направите повече компромиси по отношение на проекта и разположението на самия апартамент, особено ако няма голям избор на нови проекти наоколо. Aко се местите в нов град и тепърва започвате да търсите свое място, намерите ли апартамент, който да отговаря на представите ви, всичко останало ще си дойде на местата.

Състояние на сградата и апартамента

Колкото по-нова е сградата, в която се намира апартаментът, толкова по-малко поддръжка ще изисква. Проверете всички общи части – коридори, партер, стълбища, асансьори, тъй като при евентуална покупка, вие също ще носите отговорност за тях. Огледайте апартамента – стените, ъглите, дограмата, первазите. Не се подлъгвайте колко просторно може да ви се стори жилището на пръв поглед. Важно е то да разполага с достатъчно пространство за вашите мебели, както и с допълнително място при нужда. Вградените мебели са чудесен старт. Попитайте дали към апартамента има таванско помещение, склад или гараж. Гаражите са индивидуални или общи, надземни и подземни.

Сигурност и комфорт

Поинтересувайте се каква е степента на сигурност в имота – как се заключва външната врата, има ли охрана, камери или други съоръжения за сигурност. Добър показател е, ако самата врата на апартамента е блиндирана, с допълнителни щифтове за безопасност. Уверете се също така дали нивото на шума е поносимо за вас – дали се намирате на главна улица или предпочитате по - изолирана локация в нов, слабозаселен район. Когато сте се спрели на финалната си опция, идете на повторен оглед, но в различно време на деня. Така ще имате представа каква е атмосферата в новия ви дом, когато съседите ви са на работа и когато са си у дома.

Функционалност на помещенията

Кухнята и банята са основата на всеки апартамент и те не са там просто, за да заемат място. Нужно е да са напълно функционални, независимо каква част от времето си прекарвате у дома. В апартамента трябва да има и подходящо място за пералня и сушилня (или простор). За предпочитане е балконът или терасата да предлага колкото простор, толкова и уединение спрямо останалите живущи. Важно е също дали апартаментът е проектиран да бъде енергийно ефективен – да задържа топлината през зимата и прохладата през лятото.

Такси, поддръжка и съставяне на нотариален акт

Преди да подпишете договор за новия си апартамент, изчислете всички данъци и такси, които трябва да бъдат заплатени, включително за месечната и годишната поддръжка на общите части. Говорете с жилищната компания на сградата или с домакина на сградата (ако има такъв), за да се сдобиете с друг поглед върху ситуацията. Когато изповядвате сделка пред нотариус, нотариалният акт се изчита на глас. Ако има нещо което Ви притеснява, питайте на момента, защото не всеки нотариус е склонен да прави поправки. Актът за собственост се декларира в Агенцията по вписванията, а след това копие от него се предоставя на Агенцията по кадастър. В областните служби на Кадастъра направете проверка на границите (контурите) на апартамента, квадратурата и административния адрес. Така ще избегнете проблеми с данъчната служба, която изисква идентификатора на апартамента и квадратурата по нотариален акт при попълване на данъчна декларация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: