Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пет най-чести трика, с които ни мамят по време на Черния петък
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:32 / 09.11.2022Коментари (0)350
© Телеграф
Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по време на Черния петък. Това обясни пред "Телеграф“ изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители“.

Най-масовата практика през годините е изкуственото завишаване на цените на стоките седмици преди намаленията. По този начин потребителите си мислят, че в деня на самия Черен петък могат да си купят нещо изгодно. Реално обаче намаление няма. Това е и най-честата причина за санкции на търговците.

Друг трик е пресирането на купувачите, чрез което хората са принудени да вземат решение много бързо при покупка. Това се използва най-вече в онлайн търговията. Когато разглеждате даден продукт в определен сайт, ви изписва отстрани, че в момента от него са "изкушени“ още няколко човека. По този начин смятате, че продуктът ще бъде купен бързо и нямате време да разгледате другите оферти.

"Само че впоследствие се оказва, че той е разглеждан от няколко човека за целия ден или за последните два дни, а не в този момент. Това отнема възможността на потребителя да сравнява с други стоки“, обясни Николов. Според него са редки случаите, в които намалението е реално. Тогава обаче има опасност да се сблъскаме с проблема, че вече няма количества от търсения от нас продукт.

Изчерпване

"Този трети трик се прилага и в класически магазин, най-вече чрез брошурите, които ни изпращат. Много често сме свидетели на такава практика. Така биете път през задръстванията в целия град, отивате в магазина, но на място се оказва, че стоката е изчерпана. И тъй като сте отишли за нещо, което вече го няма, се прибирате поне с три други стоки, които дори не сте планирали“, обясни Богомил Николов.

Друга подвеждаща схема е, че обикновено техниката, която се предлага на Черния петък, е с ниско качество или се пробутват стари модели.

Феномен

"На първо място са остаряващи модели и това е световен феномен. Има дори прочуване във Великобритания, където бяха проследени над 100 продукта в кошницата. В 98% от случаите цените им шест месеца по-късно са същите или дори по-ниски спрямо ноември. Причината е, че търговците предлагат намаления именно на стари модели“, каза още Николов.

Търговците прибягват и до пета схема - предлагат ни гръмки намаления на фалшиви продукти, или т.нар. ментета. Това се отнася най-често за парфюмите.

"Например в магазина ни пробутват парфюм на три пъти по-ниска цена от тази на оригинала. И ние смятаме, че е намален оригиналът. При условие, че става дума за траен продукт, това веднага трябва да ни наведе на мисълта, че става въпрос за съмнително качество“, каза Николов.

Експертът съветва и да гледаме самия шрифт на етикета. Ако информацията на него е нечетивна, е по-добре да не купуваме.

Привличат ни с големи проценти на табелите

Често търговци ни привличат, като поставят табели с големи намаления на витрините. По този начин потребителите не гледат самата цена и смятат, че стоката се продава много изгодно.

"След това обаче се оказва, че в целия магазин има само един артикул, който е намален с 80%. Така че това е грешен подход. Правилният е, когато харесаме даден модел, да се опитаме да сравним с офертите в други търговски вериги. Единственото изключение е при облекла и обувки, защото при тях трудно можем да разберем има ли реално намаление“, обясни Богомил Николов.

Напудрените отзиви са съмнителни

Отзивите на потребителите са показателни за даден търговец. Затова експертите съветват, когато виждаме прекалено "напудрени“ и хвалебствени коментари в някой сайт, да не се доверяваме, защото най-вероятно са от мними потребители.

"Тогава е добре да сигнализирате компетентните органи и те да извършат проверка“, посъветва Богомил Николов. Той изтъкна, че глобите, които предвижда законодателството, не са адекватни.

"Една глоба от 500-1000 лева може да е катастрофална за малък магазин, а големият търговец да не я усети. Затова ние отдавна искаме санкцията да е процент от оборота“, коментира още Николов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: