Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пестицидите оказват сериозна вреда върху нервната ни система
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:38 / 16.02.2023Коментари (0)181
©
Пестицидите имат широка употреба в световен мащаб за стимулиране на растежа при растенията. Въпреки своята ефективност, те съдържат и множество токсични химикали, които могат сериозно да увредят нервната система и сетивата ни, съобщиха още от BBC.

Множество изследвания установяват връзка между употребата на пестициди и невродегенеративните заболявания. Излагането на пестициди се свързва със състояния като разстройство с дефицит на вниманието, хиперактивност (ADHD) и болест на Паркинсон.

В едно от тези проучвания е установено, че пиретроидните препарати причиняват още повишен DAT ( активен транспорт на допамин) при мишки. Излагането на пестициди по време на бременност или в ранна възраст също води до развитие на аутизъм сред децата.

Използвани за първи път през 30-те години на миналия век за защита на културите в САЩ , селскостопански общности бързо станаха зависими от употребата на пестицида, поради сериозният прираст на добивите. Към днешна дата близо 1/3 от селскостопанството в цял свят е зависима от тях, като според СЗО в употреба вече има над 1000 вида.

До края на 2020 г. световното потребление на пестициди е стигнало 5,86 милиарда фунта (2,66 милиарда кг), като няма тенденция за намаляване.

Най-ранните симптоми от прекомерно излагане на пестициди включват, както главоболие, гадене, замаяност, така и респираторна секреция, споделя бившият педиатър и съосновател на  GMO Science - Мишел Перо. Острите въздействия върху здравето ни пък варират от гърчове до респираторна депресия.

Излагането на пестициди също оказва ефект и върху сетивността, като първият такъв известен инцидент е от 60-те години на миналия век в японския земеделски регион Саку, при който при жителите на региона се забелязва висока честота на зрителни дефекти след излагане на органофосфати. Ефектът от болестта на Saku включва замъгляване на зрението, нарушения на движението на очите, миопия и астигматизъм.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: