Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пеканов: Положихме основите на системата за спешна медицинска помощ по въздух
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:55 / 30.05.2023Коментари (0)414
©
Дългоочакваната система за спешна медицинска помощ с хеликоптери (HEMS), със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще подобри революционно начина, по който реагираме на спешни медицински случаи в България. Днес правим значителна стъпка в ангажимента към българските граждани за подобряване на спешната медицинска помощ и спасяването на човешки животи.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва в церемонията във ВМА по връчване на удостоверенията за завършен курс "Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха" на първите 50 лекари и медицински специалисти, завършили своето обучение, съобщиха от пресцентъра на кабинета на вицепремиера. 

Пеканов припомни, че проекта за медицинска помощ по въздух е бил една от първите мерки, които служебният кабинет на президента Румен Радев е включил към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) през 2021 г.

"С огромна гордост и чест заставам пред вас, за да отбележа едно важно постижение в областта на спешната медицинска помощ. За мен е привилегия да поднеса най-сърдечните си поздравления на първите 50 парамедици, които успешно завършиха обучението си за работа с хеликоптери за спешна медицинска помощ (HEMS) в България. Благодаря ви за огромната отговорност, която поемате", заяви вицепремиерът Пеканов, който участва в церемонията заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Пеканов посочи, че днешното събитие бележи значителна стъпка напред в ангажимента на нашата страна за подобряване на спешната медицинска помощ.

"Чрез комбинацията от специално-оборудвани медицински хеликоптери и висококвалифицирани медицински екипи, ние най-сетне ще можем да доставяме критично важна и навременна помощ за нуждаещите се, където и да са в страната. Днес ние приветстваме вашата готовност да се заемете с това благородно начинание. Имам пълната увереност, че ще оправдаете оказаното ви доверие и съм сигурен, че благодарение на вашите забележителни усилия HEMS ще се превърне в символ на надеждата и състраданието в България", коментира той.

Компонент "Здравеопазване" на НПВУ има за цел повишаване на ефективността на националната здравна система и качеството на предоставените здравни услуги в България и включва инвестиции в здравния сектор на цялата територия, включително модернизиране на част от болниците и лечебните заведения за педиатрична, онкологична или психиатрична помощ. Освен спешната медицинска помощ по въздух, са предвидени мерки, свързани със създаване на амбулатории, така наречените строук центрове, както и мерки за справяне с недостига на здравни специалисти, включително с тяхното неравномерно географско разпределение.

В плана е заложена реформа, чрез която ще бъде създаден Национален фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на здравните специалисти на територията на страната, обърна специално внимание вицепремиерът. "Целта на Фонда най-общо е адресирането на структурните предизвикателства, свързани с недостига и неравномерното географско разпределение на здравните работници в страната. Предвижда допълнителен месечен доход за медицинските сестри и медицинските специалисти, работещи в отдалечени селища, като определя методиката за изчисляване на допълнителния месечен доход, който се изплаща от националния бюджет", обясни Пеканов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: