Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Партиди чушки по родния пазар били пълни с червеи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:08 / 28.08.2019Коментари (1)409
©
Някои партиди червени чушки на пазара са пълни с червеи. За това алармираха в разгара на сезона на туршиите потърпевши потребители пред "България Днес". Те са си купили чушки от няколко различни места, включително магазини, и във всички тях имало от гадините.

Безпощадните телени червеи са атакували насажденията в страната, обясниха производители.

Телените червеи са едни от най-големите душмани на българския производител, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. Те са разпространени по цялата територия на страната и атакуват както полските култури (пшеница, ечемик, царевица, цвекло, слънчоглед, тютюн и др.), така и зеленчуковите (домати, картофи, дини, пъпеши, зеле, пипер, маруля и др.), както и младите овощни дръвчета. В страната са установени около 120 вида телени червеи, но само 15 от тях са вредители по културните растения. Те са ларвите на бръмбарите от вида полски ковач, наричани още скокльовци. Названието им идва от способността им да подскачат чрез механизъм на гърдичките, при което се издава щракащ (оприличен на "ковашки") звук.

Ларвите имат тънко, издължено и твърдо тяло, което предизвиква погнуса, когато бъде видяно от потребител. Макар да не са приятни за гледане, червеите не са опасни за човешкото здраве, ако случайно ги погълнете с чушките. И все пак съществува минимална възможност да разнасят зарази, така че бъдете внимателни. Експерти съветват хората внимателно да почистват вътрешността на чушките преди консумация или печене за зимнина.

Телените червеи са многоядни, когато става въпрос за различни части на растението. Те могат да унищожат засетите семена, младите кълнове, повреждат кореновата система и подземните части на стъблата на зеленчуците. Нападнатите растения жълтеят, листата се завиват, растенията увяхват, лесно се изскубват и накрая изсъхват. Ларвите могат да оцелеят и във вътрешността на зеленчука, като хора свидетелстват, че това се е случило дори и след термична обработка.

За да не бъдат нападнати от червеи, чушките не биват да бъдат засаждани в тревни, люцернови и необработваеми площи. Добрата обработка на почвата, унищожаването на плевелите, балансираното торене с азотни и калиеви торове унищожават вредителите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това значи само едно, а именно, че чушките са истински, а не ГМО-та.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: