Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пациентите, преболедували COVID-19, остават дълго време със симптоми, които ги притесняват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:41 / 08.02.2021Коментари (0)692
©
Александровска болница започва консултативните прегледи за пациенти, преминали през коронавирусната инфекция, но страдащи от пост-Covid синдром. Консултациите ще се провеждат и в други болнични заведения, като не е задължително записващите се за тях да са били пациенти на съответната болница. консултациите са отворени и за хора, които смятат, че са прекарали заболяването или имат съмнения за това. 

Пациентите, преболедували инфекцията, остават дълго време със симптоми, които ги притесняват. Заболяването протича, обхващайки целия организъм, не само белия дроб, посочи в предаването "Преди всички“ проф. Даниела Петрова, завеждащ отделение по белодробни болести в Александровска болница.

"То е свързано с нарушения в най-малките кръвоносни съдове, което е свързано с нарушения в обмяна на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта, с развитие на остра дихателна недостатъчност, засягане на сърцето, развитие на миокардия, недостатъчно оросяване на миокарда, със засягане на мозъка с главоболие, оток на съдовете, стесняване, възможност за тромбози и, разбира се, риск за развитие на исхемични мозъчни инсулти“, поясни специалистът.

Основните усложнения след преболедуване са свързани със сърдечно-съдовата система. При голям процент от боледувалите, над 40%, се наблюдава излив в обвивката на сърцето, уточни проф. Петрова. Така се създават условия за сраствания, а има ли сраствания, те затрудняват работата на сърцето, допълни тя.

Тежката отпадналост е един от сигналите, които трябва да ни алармират да се прегледаме.

"Изключително намален е физическият капацитет. Те се уморяват при изминаване на разстояние от 100 метра, с чувството, че са изкачили Черни връх. С изразена вегетативна симптоматика, която включва обилно изпотяване, световъртеж, главозамайване. Една част от тях чувстват тежест в гърдите, дискомфорт в сърдечната област, болки не само в лявата или дясната белодробна половина, но и зад гръдната кост, които ги притесняват. Хроничната умора продължава дълго време и този синдром също показва, че организмът не се е възстановил изцяло“, подчерта проф. Петрова.

Всеки пациент, преминал през инфекцията в болнично заведение, или който е бил лекуван амбулаторно, както и пациенти, които знаят или се съмняват, че са прекарали Covid-19, без да има доказателства, а в рамките на повече от 2-3 месеца усещат гореизброените симптоми, могат да се обадят и да запишат час за консултация. Телефоните са 02 9230 467 и 02 40 22 388. Интересът е голям, уточни Даниела Петрова пред БНР. 

От 10 февруари консултативните прегледи ще бъдат провеждани в два кабинета. Там потърсилите съдействие ще бъдат прегледани от кардиолози, пулмолози, нефролози, невролози, психиатри и клинични психолози. След преценка на състоянието, ако се налага ще бъде назначаван пакет от изследвания, специфични за това заболяване. Прегледът и изследванията ще бъдат безплатни.

"Специалистите ще преценят дали тези пациенти се нуждаят от долекуване в болнични условия. Дали ще се продължи амбулаторно лечение и след като се стабилизира тяхното състояние, на една част от пациентите ще се предложи да продължат с рехабилитация и долекуване в Националния комплекс от специализирани болници за рехабилитация“, поясни проф. Даниела Петрова.

Тя увери, че специалистите на място ще разграничават пост Covid синдрома от белезите на хронични заболявания.

"Мога да кажа от нашия опит до момента, че пациентите с ХОББ и астма са сравнително малко засегнати от Covid инфекцията. Болните, които боледуват от Covid-инфекцията, имат предимно кардиологични заболявания.“

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: