Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пациент пред НЗОК: Редно ли е да плащам за избор на лекар, а той да е само един?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:14 / 09.05.2023Коментари (2)221
©
Болници газят наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. В нея ясно са разписани правилата и условията, при които се заплаща за избор на лекар или екип.

Според текстовете такава такса не може да бъде изисквана в няколко случая – когато лекарят или екипът е само един, съгласно утвърдения график в лечебното заведение; когато пациентът е приет в условията на спешност; когато медицинските специалисти от екипа са определени служебно от лечебното заведение да извършат назначени на пациента оперативни или други интервенции, както и след осъществяване на конкретната процедура, пише "Телеграф". Оказва се обаче, че в много болници тези разпоредби не се спазват.

Поредното доказателство за това е и случаят на пациент, който се оплаква от столична болница пред здравната каса. "След като съм с направление от личен лекар, редно ли е да ми се вземат 95 лв. за отстраняване на калцификати в едно око? Редно ли е болницата да те кара да избираш екип при операция за отстраняване на катаракта, след като лекарят, който извършва тази операция е един и той идва от друга болница. Изборът е 100 лв.“, пише жената.

От фонда отговарят, че лечението на катаракта се заплаща от НЗОК, като изпълнителите на болнична помощ получават пари за оперативната дейност, необходимите клинични и диагностични изследвания и процедури, за медикаменти и консумативи. Единствено скъпоструващите медицински изделия – очна леща и вискосубстанция, са за сметка на пациента.

"По въпроса за избор на екип Ви информираме, че изборът на допълнително поискани от пациента услуги, вкл. на лекар или екип от медицински специалисти, е регламентиран от министъра на здравеопазването със специална наредба“, уточняват от касата. В отговора си от там напомнят, че изборът на лекар или екип се завява писмено от пациента, който попълва и подписва заявление по образец.

При проверките, инициирани в различни болници в страната след случая на разменените бебета във Втора САГБАЛ "Шейново“, инспектори са установили порочна практика. Става въпрос за случаи, в които пациенти, приети по спешност, също са плащали за избор на екип. В част от случаите това се е случвало преди, а в друга част след оказаната медицинска помощ.

Лечебни заведения газят и друг член от наредбата, в който се посочва, че цената за избор на лекар или екип не може да бъде определяна според сложността или продължителността на манипулацията. Оказва се обаче, че за по-тежки операции изборът на лекар или екип струва по-скъпо. Някои лечебници дори са посочили това в ценоразписите. Избор на екип за малка оперативна интервенция например струва 600 лв., а за голяма – 900 лв. Това е и таванът на цената според същата наредба за достъп.

Най-много условия пред пациентите поставят медицинските центрове. Някои от тях дори са пуснали "празнични“ ценоразписи. Така например столична консултативна клиника е записала, че първичен преглед от лекар с две специалности струва 80 лв., но ако се извършва през уикенда, цената вече е 110 лв., а ако е през официален празник – 140 лв. Толкова е цената и за преглед през нощта – от 20,30 до 8,30 ч. Ако обаче консултацията се извършва в този часови интервал, но на официален празник, таксата скача на 200 лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тука е така,всичко е търговия. Пациента е "банкомат" за средства,които му се взимат по един или друг начин. Констатират нарушения,но бюджета на НЗОК ежегодно се повишава и все не стига,а населението/пациентите/трайно намаляваме. За съжаление "болен на легло се ......"
0
 
 
Безскрупулни ! Ето за това ще има да ядат бой...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: