Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:27 / 15.11.2022Коментари (0)279
©
Парламентарната група на "Продължаваме промяната" внесе предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да обсъди мерки и да представи решения на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва, за текущия отоплителен сезон в някои райони на страната все още има риск мнозина да останат без отопление, съобщиха от пресцентъра на партията.

Целта на ПП е в рамките на 10 дни временната комисия да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва).

Само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПГ на “Продължаваме промяната" показва, че основната причина за недостига и растящите цени е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради: увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със сппекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.

"Продължаваме промяната" предлага временната комисия да обследва и защо пострадалите от наводненията жители на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат безплатно дърва за огрев за предстоящата зима.

В рамките на работата на временната комисия ПГ на “Продължаваме промяната" ще представи и законопроект за справяне със системните проблеми.

Още по темата: общо новини по темата: 417
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: