Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП: Гешев да отговори защо българската прокуратура се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:31 / 27.12.2022Коментари (0)296
©
С официални писма "Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа, съобщиха от пресцентъра на партията. В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че "за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има "систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа. 

В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски. ПП призовава Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта.

Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др., повдигнати от ПП през последната година. България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: